• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

În căutarea alterităţii – Cercul de antropologie Arhetipos

Publicat de Pagini de Cultura 29 Noiembrie 2010

Iniţiat ca o provocare, Cercul de antropologie de la Universitatea de Vest tinde în prezent tot mai mult să devină un exemplu academic de bune practici. Organizat pentru prima dată în 2008 (sub forma de cerc studenţesc) Cercul a fost relansat în acest semestru (octombrie 2010) sub tutela Masteratului de Antropologie Socială şi Management Cultural, din cadrul Secţiei de Sociologie-Antropologie, Facultatea de Sociologie şi Psihologie U.V.T.

„Denumindu-l Arhetipos (după rădăcina grecească a arhetipului) i-am trasat implicit şi un destin: acela de a căuta originile prime şi esenţele ancestrale pentru diverse realităţi mai mult sau mai puţin contemporane. Astfel, cu o cadenţă bilunară şi cu un impact uneori ezitant, alteori fulminant, la întâlnirile realizate până în prezent am vizionat, comentat şi interpretat imagini cu preţuire alese şi secvenţe din filme elocvente precum: „The Higlands Trilogy: First Contact, Joe Leahy’s Neighbors, Black Harvest”, „Nanook of the North” şi Comunitatea Dhobi Ghat Mumai, India la prima întâlnire – Imaginea alterităţii în antropologia exotică. Pentru a doua întâlnire am căutat Imagini antropologice ale României, unde am vizionat, selectiv, „My beautiful Dacia”, „La drum” şi „Nunta cornilor”. Cea de a treia întâlnire a vizat Ipostaze urbane aducând în discuţie Timişoara în extreme, aglomerarea urbană Ciudad de Mexico, „Moqdishu – cel mai periculos oraş din lume” şi „Mâncarea pe stradă în Mombai”, ne spune conf.univ.dr. Bogdan Nadolu, coordonatorul Cercului de antropologie Arhetipos.

Următoarea întâlnire va avea loc joi, 2 decembrie, de la ora 18, în sala 301 a Universităţii de Vest, ocazie cu care organizatorii şi-au propus o dublă tematică: Exerciţii de antropometrie şi Shqiperia – un model contemporan de alteritate europeană. Intrarea se face pe bază de liberă intenţie, indiferent de profil, specializare, status profesional, iar orice implicare în dezbateri este cât se poate de bine-venită.

La ultima întâlnire din acest an a Cercului de antropologie, programată pentru data de 16 decembrie, ora 18, sala 333, UVT, va fi organizată o împodobire de brad, pe cât posibil, în stil tradiţional.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015