• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

“Aşteptându-l pe Godot” din nou pe scena Teatrului German

Publicat de Ana Brunner 21 Decembrie 2010

Cunoscuta piesă a lui Samuel Beckett, “Aşteptându-l pe Godot” va fi repusă în scenă miercuri, 22 decembrie, de la ora 19, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în luna februarie a anului curent, a fost conceput în colaborare cu două artiste din Germania: direcţia de scenă aparţine regizoarei Christiane J. Schneider din Frankfurt am Main, iar decorul şi costumele au fost create de Sandra Meurer din Mannheim.

Pentru coregrafia scenelor de luptă a fost cooptat Balázs Attila, de la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, iar asistenţa de scenografie este asigurată de Fehervári Zsólt.

Interpretează actorii Rareş Hontzu, Radu Vulpe, Peter Papakostidis, Horia Săvescu şi Simona Vintilă. Pentru prestaţia în rolul “Lucky” din acest spectacol, actorul Horia Săvescu a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar masculin în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Interetnic de Teatru de la Arad.

Piesa Aşteptându-l pe Godot” este unul dintre textele emblematice ale literaturii dramatice a secolului XX şi este considerat a fi un reper în creaţia lui Samuel Beckett, acesta fiind considerat, la rândul său, unul dintre artizanii teatrului absurdului. “Nu am idei despre teatru. Nu mă pricep deloc. Nu mă duc la teatru. Este un lucru admisibil. Dar ceea ce este fără îndoială mai puţin admisibil, în aceste condiţii, este să scrii o piesă şi apoi, după ce ai făcut-o, să nu ai idee nici despre aceasta. Este din nefericire cazul meu. …Nu ştiu mai mult despre această piesă decât cel care ajunge să o citească cu atenţie. Nu ştiu în ce spirit am scris-o. Nu ştiu mai mult despre personaje decât ceea ce ele spun, ceea ce fac şi ceea ce li se întâmplă”, scria Samuel Beckett, în ianuarie 1952, despre propria piesă.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015