• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

„Prah” – comedia amăruie despre o poveste de viaţă

Publicat de Raul Bastean 21 Decembrie 2010

Ziua de miercuri, 22 decembrie, le-a pregătit iubitorilor de teatru o „poveste frumoasă şi umană” a doi oameni cât se poate de „mărunţi”. Este vorba despre piesa „Prah” de Spiro Gyorgy, ce va fi repusă în scenă, de la ora 19, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timişoara. Spectacolul montat de regizorul Laszlo Sandor îi are ca protagonişti pe actorii Dukasz Peter şi Szasz Eniko. Scenografia este semnată de Albert Alpar, iar asistenţa de regie a fost asigurată de actriţa Szilagyi Agota.

Spectacolul prezintă povestea de viaţă a doi soţi cât se poate de mediocri, care câştigă o mulţime de bani la loterie. Ceea ce face spectacolul extrem de interesant este situaţia bine construită de regizor, în care se trezesc personajele. Prin această situaţie, regizorul caută răspunsurile a câtorva întrebări de tip existenţial: visăm cu toţii la lozul cel mare, dar ce devenim dacă se întâmplă cu noi miracolul şi putem, oare, să îi facem faţă? Oare ne cunoaştem destul de bine, ca să putem stăpâni situaţia şi să ne stăpânim pe noi înşine? Textul de teatru contemporan al dramaturgului Spiro Gyorgy este „o perlă a dramaturgiei maghiare contemporane, cu personaje portretizate minuţios şi secvenţe din viaţa cotidiană înfăţişate minunat, a căror reprezentare necesită o prezenţă scenică disciplinată şi complexă. Omul are nevoie de o serioasă forţă interioară ca să-şi analizeze viaţa, iar Spiró este un maestru în reprezentarea acesteia”, după cum declară dramaturgul.

Biletele se pot procura de la Caseria de bilete a TMST, având tariful maximal de 10 lei. Orarul Casei de bilete este zilnic între orele 10-13, iar miercuri şi vineri între orele 17-19, sau cu o oră înainte de începerea spectacolului. Durata spectacolului este de o oră şi jumătate.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015