• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

„Prah” – comedia amăruie despre o poveste de viaţă

Publicat de Raul Bastean 21 Decembrie 2010

Ziua de miercuri, 22 decembrie, le-a pregătit iubitorilor de teatru o „poveste frumoasă şi umană” a doi oameni cât se poate de „mărunţi”. Este vorba despre piesa „Prah” de Spiro Gyorgy, ce va fi repusă în scenă, de la ora 19, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timişoara. Spectacolul montat de regizorul Laszlo Sandor îi are ca protagonişti pe actorii Dukasz Peter şi Szasz Eniko. Scenografia este semnată de Albert Alpar, iar asistenţa de regie a fost asigurată de actriţa Szilagyi Agota.

Spectacolul prezintă povestea de viaţă a doi soţi cât se poate de mediocri, care câştigă o mulţime de bani la loterie. Ceea ce face spectacolul extrem de interesant este situaţia bine construită de regizor, în care se trezesc personajele. Prin această situaţie, regizorul caută răspunsurile a câtorva întrebări de tip existenţial: visăm cu toţii la lozul cel mare, dar ce devenim dacă se întâmplă cu noi miracolul şi putem, oare, să îi facem faţă? Oare ne cunoaştem destul de bine, ca să putem stăpâni situaţia şi să ne stăpânim pe noi înşine? Textul de teatru contemporan al dramaturgului Spiro Gyorgy este „o perlă a dramaturgiei maghiare contemporane, cu personaje portretizate minuţios şi secvenţe din viaţa cotidiană înfăţişate minunat, a căror reprezentare necesită o prezenţă scenică disciplinată şi complexă. Omul are nevoie de o serioasă forţă interioară ca să-şi analizeze viaţa, iar Spiró este un maestru în reprezentarea acesteia”, după cum declară dramaturgul.

Biletele se pot procura de la Caseria de bilete a TMST, având tariful maximal de 10 lei. Orarul Casei de bilete este zilnic între orele 10-13, iar miercuri şi vineri între orele 17-19, sau cu o oră înainte de începerea spectacolului. Durata spectacolului este de o oră şi jumătate.

Muzică în mișcare și percuție corporală cu artiști din Franța!

Institutulul Francez din Timișoara invită publicul la un proiect muzical inedit, realizat de Florent Diara și Anne-Sarah Bornkessel.

Peștera Românești, gazda unui nou concert simfonic

Muzica lui Mozart va răsuna şi în această toamnă în “inima munților”, pentru al 35-lea an consecutiv.

„Libertatea. Între istorie și literatură” – patru seri de lecturi publice și dezbateri

Scriitorii Adam Michnik, Evgheni Vodolazkin, Andrei Codrescu și José Luís Peixoto vin la FILTM 2019

FEST-FDR2019: Prima parte a lunii noiembrie este dedicată spectacolelor indoor ale Festivalului

Secțiunea FDR din cadrul FEST-FDR2019 propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc, între 3 și 11 noiembrie.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015