• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Colinde şi tradiţii populare bănăţene, la Târgul de Crăciun

Publicat de Nicoleta Bodiu 9 Decembrie 2010

Magia sărbătorilor de iarnă a invadat oraşul de pe Bega încă din prima zi de decembrie. Miile de luminţe colorate ce strălucesc feeric odată cu lăsarea serii, brazii împodobiţi festiv, precum şi colindele care răsună blând parcă de peste tot, încălzindu-ţi sufletul, ne amintintesc că se apropie Crăciunul, cea mai aşteptată sărbătoare de peste an. E vremea cadourilor, aşa că Piaţa Victoriei, îndrăgit loc de promenadă al timişorenilor, s-a transformat pentru mai bine de o lună, într-un mic orăşel al lui Moş Crăciun.

Zeci de căsuţe de lemn, împodobite cu ghirlande, au fost amplasate în centrul Timişoarei, unde este în plină desfăşurare tradiţionalul Târg de Crăciun, ajuns în acest an la a patra ediţie. Spiriduşii Moşului s-au pregătit cum se cuvine şi de această dată, la târg putând fi găsite cadouri pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Oferta este una foarte variată: decoraţiuni şi ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, produse tradiţionale, obiecte de artizanat, icoane, suveniruri de tot felul, jucării şi nelipsitele delicii gastronomice tradiţionale, cu mirosuri mult prea îmbietoare ca să le rezişti.

Acestora li se adaugă o atmosferă de vis întreţinută de colinde, dar şi de numeroase concerte în cadrul cărora va fi etalată frumuseţea tradiţiilor populare bănăţene. Şi la această ediţie, programul organizat de municipalitate pe scena amplasată în faţa Operei Naţionale, propune un Crăciun tradiţional, cu concerte şi manifestări specifice zonei Banatului, care vor anima centrul urbei în fiecare sfârşit de săptămână.

În acest weekend, începând de joi, 9 decembrie, scena le va aparţine elevilor şi profesorilor Şcolii Populare de Artă Timişoara, precum şi grupurilor Centrului de Cultură Timişoara conduse de Luminiţa Jucu si Desanca Lalici, care au pregătit un program de colinde. Concertele vor începe de la ora 17.

Săptămâna viitoare se va încheia şi ea pe ritmuri de colinde. Joi, 16 decembrie, Ansamblul “Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor va reînvia obiceiurile de Crăciun, oferind totodată şi un frumos spectacol de cântece şi dansuri populare. Sâmbătă şi duminică, în scenă vor urca Ansamblul “Cununa Timişului” din Ghiroda şi Ansamblul “Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului.

În săptămâna Ajunului, municipalitatea a pregătit câte o manifestare pentru fiecare zi: luni, 20 decembrie, se va aduce Lumina de la Bethleem; marţi – Ansamblul “Timişul” va susţine spectacolul “Colindă, colindă”; miercuri va avea loc tradiţionalul Alai al colindătorilor, cu cele mai reprezentative formaţii din judeţul Timiş (ora 13) şi un spectacol de muzică ambientală cu Gheorghe Iovu (ora 18); iar joi, 23 decembrie, va avea loc “Parada dubaşilor” însoţiţi de oficialităţile municipiului pe traseul Primărie – Catedrală – Operă (ora 17) şi un spectacol muzical-distractiv de cântece şi poezii pentru copii “Săniuţa cu poveşti”, prezentat de Eva Labadi şi Teatrul Fantasia.

Pentru că în judeţ există o comunitate numeroasă de sârbi şi ucraineni, Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei va rămâne deschis până pe 10 ianuarie 2011, pentru a cuprinde şi sărbătorile de iarnă ortodoxe de rit vechi.

4 Comentarii la “Colinde şi tradiţii populare bănăţene, la Târgul de Crăciun”

  1. Ramona says:

    Foarte frumos!!!

  2. margareta din deva says:

    nimic iesit din comun fiind vorba de banateni

  3. lily says:

    .Foarte frumos orasul Timisoara.Imi place cum l-au impodobit.

  4. dan says:

    Daca e vorba de banateni,cu atat mai bine.Tot Banatu-i “fruncea” spre invidia celor care nu stiu care sunt zonele tarii si vorbesc sa se afle in treaba.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015