• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Încep Zilele Revoluţiei la Timişoara

Publicat de Pagini de Cultura 15 Decembrie 2010

Fiecare început de decembrie are, pentru timişoreni, mai mult poate decât pentru toţi românii, o semnificaţie aparte. Acum 21 de ani, la Timişoara se înfiripau primele clipe ale democraţiei româneşti. Cu preţul vieţii a sute de curajoşi care au avut puterea să-şi ia soarta în braţe şi să se opună unui regim totalitar… în speranţa unei vieţi mai bune, pentru LIBERTATE!

Timişoara nu îşi va uita niciodată eroii care au contribuit la schimbarea istoriei acestei ţări. În amintirea victimelor Revoluţiei, primul oraş liber al României îşi comemorează în fiecare an martirii printr-o serie de evenimente organizate de asociaţiile de revoluţionari.

Comemorarea eroilor martiri

Manifestările din acest an vor debuta joi, 16 decembrie, de la ora 11, la sediul Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, unde vor fi lansate volumele “Mass media, represiune şi libertate”, “Atentat împotriva Revoluţiei Române”, “Procesul lui Nicu Ceauşescu” volumul I şi “Buletin Memorial 1989”, nr. 7, editate de Asociaţia Memorialul Revoluţiei. De la ora 17, evenimentele comemorative se mută în Piaţa Victoriei, unde membrii Asociaţiei “ALTAR 1989” vor aprinde candele în memoria martirilor Revoluţiei, acţiune urmată de vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn şi sticlă cu tema “Naşterea Mântuitorului şi Renaşterea României după Decembrie 1989”, în foaierul Operei Române, şi de un program de colinde, obiceiuri de Crăciun, cântece şi dansuri populare în interpretarea Ansamblului “Doina Timişului” al Casei de Cultura a Studenţilor Timişoara.

Vineri, 17 decembrie, este declarată zi de doliu naţional, acţiunile din această zi fiind organizate de Asociaţia 17 decembrie a Răniţilor şi Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara. Astfel, de la ora 10, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, urmată de depunerea de coroane de flori la locurile de martiraj. La ora 12, va fi oficiată o slujbă de pomenire şi la Biserica Martirilor din Timişoara, urmată de un Requiem pentru eroii martiri şi depuneri de coroane. La ora 14, se va face un Parastas la Cimitirul Eroilor Martiri din Timişoara, iar o oră mai târziu va avea loc o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane la Cimitirul Săracilor din Timişoara.

Acţiunile de sâmbătă, 18 decembrie, sunt organizate de Primăria Municipiului şi Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” din Timişoara. De la ora 10, revoluţionarii se vor deplasa din faţa Primăriei Municipiului Timişoara în pelerinaj, cu depunere de coroane la locurile de martiraj.

Duminică, 19 decembrie, membrii Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei” vor pleca din Gara de Nord Timişoara cu trenurile de noapte spre Bucureşti, pentru a lua parte la pelerinajele din următoarele zile de la Bucureşti şi Slatina.

Luni, 20 decembrie, de la ora 13, va fi marcat momentul devenirii Timişoarei oraş liber prin declanşarea sirenelor care vor suna timp de 3 minute, urmat o oră mai târziu de Şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara. De la ora 18, timişorenii sunt invitaţi la Filarmonica Banatul să ia Lumina de la Bethleem, adusă la Timişoara de Fundaţia Academica Culturală.

Marţi, 21 decembrie, de la ora 17, la Casa de Cultură a Municipiului Timişoara va avea loc spectacolul “Colindă, colindă” susţinut de Ansamblul de tineret “Timişul”. Miercuri, 22 decembrie, la ora 13, va avea loc tradiţionalul Alai al colindătorilor cu formaţii reprezentative din judeţul Timiş, iar de la ora 18, Gheorghe Iovu va susţine pe scena Casei de Cultură un program de muzică ambientală de pe albumele “Best Of” şi “Paşi în Univers”.

În plus, în toată această perioadă, la sediul Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei” de pe strada E. Ungureanu va putea fi vizitată expoziţia permanentă de fotografii “Revoluţia Română din Decembrie 1989 în clişee” şi vor fi proiectate filme despre Revoluţie şi comunism.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015