• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Număr record de participanţi la Salonul Anual al Artelor Vizuale

Publicat de Nicoleta Bodiu 8 Decembrie 2010

O expoziţie “mai dinamică, cu un plus de vivacitate”, ce stă sub semnul a 80 de ani de artă bănăţeană “dezvoltată la nivel profesionist”. Vorbim despre tradiţionalul Salon al Artelor Vizuale, care şi-a (re)deschis porţile, marţi seara, pentru iubitorii de frumos din urbea de pe Bega. Cea mai amplă manifestare expoziţională din zona de vest a României a renunit în acest an, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara, lucrările a peste 170 de pictori, graficieni, sculptori şi artişti decoratori din metropola bănăţeană, dar şi din Reşiţa, Lugoj, Deva şi Arad. Creatorii de frumos din vestul ţării au doborât astfel un nou record în ceea ce priveşte participarea, expoziţia colectivă de artă din acest an reuşind să adune cel mai mare număr de lucrări şi artişti prezenţi la un singur eveniment din ultimii ani şi chiar ultimele decenii.


Juriul prezidat de pictorul şi criticul de artă Ciprian Radovan, căruia i s-au alăturat graficianul Daniel Apostu, sculptorul Remus Irimescu, pictorul Rafael Mateaş şi artistul decorator Valentina Ştefanescu, a avut o sarcină dificilă – şi chiar ingrată, am putea spune –, asumându-şi responsabilitatea de a respinge lucrările mai puţin izbutite, care nu au răspuns criteriilor şi cerinţelor estetice, artistice sau tehnice impuse. La fel de dificilă a fost şi decizia privind câştigătorii celor două premii “Primus inter pares” pentru seniori şi tineret. “Nu am avut mână liberă să premiem mai mulţi artişti. În mod normal, am fi premiat şi 20 de persoane”, a mărturisit Ciprian Radovan, înainte de a-i anunţa pe titularii celor mai bune două lucrări din Salon: Alfred Iancu, care a primit o medalie UAP creată de sculptorul Luigi Ştefan Varga, şi tânăra artistă Enikő Kálmán, distinsă cu o Diplomă de merit.
Despre lucrările celor doi plasticieni, dar şi despre întreaga expoziţie, au mai vorbit Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, Janos Szekernyes, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP, şi prof. univ. dr. Ioan Iovan, critic şi istoric de artă, potrivit căruia “acest Salon poate să stea, fără nici un complex, pe simezele galeriilor din întreaga Europă”, faţă de care “nu mai există nici un fel de graniţă, cu atât mai mult una valorică”.
Expoziţia, care a fost curatorată în acest an de graficianul Ciprian Chirileanu, va rămâne deschisă până în data de 6 ianuarie 2011, putând fi vizitată după programul Muzeului de Artă Timişoara.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015