• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Seară dedicată lui Albert Camus, la Centrul Cultural Francez

Publicat de Ana Brunner 14 Decembrie 2010

Albert Camus, cel mai celebru premiu Nobel al literaturii franceze, va fi omagiat miercuri, 15 decembrie, la Timişoara. Iniţiativa aparţine Centrul Cultural Francez din oraşul de pe Bega, care a decis să-şi încheie seria de activităţi din acest an cu o seară dedicată renumitului scriitor, dramaturg, eseist şi filosof francez, de la moartea căruia, în 2010, s-au împlinit 50 de ani.

Evenimentul va începe de la ora 18, în programul serii fiind incluse lectura discursului la primirea premiului Nobel pentru literatură la Stockolm în 1957, extrase de text citite de Jean-Pierre Fouque, precum şi discuţii în jurul aspectelor contemporane ale operei lui Camus. De asemenea cei prezenţi vor avea ocazia să vadă filmul „Albert Camus, la tragédie du bonheur”, de Jean Daniel si Joël Calmette.

Întreaga viaţă a lui Camus este animată de căutarea fericirii provenind din voluptate şi exaltare, care invită constant la depăşire. De la şcoala din Algeria până la Premiul Nobel, de la Jurnalism la Rezistenţă, în dragoste ca în prietenie, această căutare a unui motiv pentru a trăi cu orice preţ, aceasta este ceea ce povestesc Jean Daniel şi Joël Calmettes.

Intrarea la evenimentul organizat de Centrul Cultural Francez (bd. C. D. Loga nr. 46) este liberă.

* * *

Albert Camus s-a născut la 7 noiembrie 1913, în Algeria, şi a murit la 4 ianuarie 1960 în Franţa. Este scriitor, dramaturg, eseist şi filosof francez. A fost, de asemenea, jurnalist militant, implicat în Rezistenţă şi în luptele morale de după război. Critica adusă de acesta la adresa totalitarismului sovietic l-a anatemizat de către comunişti şi a condus la cearta sa cu Jean-Paul Sartre.

Opera lui Camus include piese de teatru, romane, nuvele, poezii şi eseuri în care acesta dezvoltă un umanism bazat pe conştientizarea absurdităţii condiţiei umane, dar şi asupra revoltei ca răspuns la absurd, revoltă care conduce la acţiune şi dă un sens lumii şi existenţei, şi „naşte apoi bucuria stranie care ne ajută să trăim şi să murim”.

I s-a decernat premiul Nobel pentru literatură la vârsta de 44 de ani, în 1957. Influenţa sa rămâne importantă în lume.

„Adevărata generozitate faţă de viitor constă în a oferi totul prezentului” A. Camus

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015