• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Tragedia shakespeariană “Iulius Caesar”, în premieră la TNT

Publicat de Nicoleta Bodiu 10 Decembrie 2010

Ce îl face pe un om al puterii să apuce pe drumul dictaturii, al crimei sau al genocidului? Dar, mai ales, ce îi poate determina pe nişte oameni educaţi, instruiţi, civilizaţi să recurgă la crimă pentru a-şi salva ţara de dictator? Un posibil răspuns la astfel de întrebări încearcă cea mai nouă producţie a Teatrului Naţional Timişoara – “Iulius Caesar”, una dintre tragediile shakespeariene inspirate de istoria Romei antice, care recuperează, din punct de vedere literar, contextul istoric, politic, social şi psihologic în care dictatorul roman a fost asasinat, în 44 î.C. Controversatul text semnat de William Shakespeare, în traducerea lui Peca Ştefan, va fi pus în scenă, în premieră, miercuri, 15 decembrie, de la ora 19, în Sala 2 a Naţionalului timişorean.

Noua premieră poartă semnătura regizorală a lui Alexander Hausvater, căruia i se alătură o echipă de artişti cu renume în artele spectacolului: Judit Dobre-Kóthay s-a ocupat de decoruri, Velica Panduru este creatoarea costumelor, Răzvan Mazilu i-a îndrumat pe actori în ale dansului pe muzica lui Yves Chamberlain, iar Lucian Moga este cel care semnează light design-ul.

Iulius Caesar este un spectacol-eveniment care pune întrebări şi somează o atitudine socială asumată individual, concentrând în jurul textului elisabetan (el însuşi conceput într-o paralelă transparentă cu vremurile contemporane lui) miza majoră a teatrului politic, a actualităţii acute. Asumându-şi spiritul tulburat, neliniştit al timpului prezent, regizorul Alexander Hausvater propune o analiză lucidă a mecanismelor puterii, a responsabilităţii individuale în acceptarea abuzului politic, a manipulării şi, nu în ultimul rând, propune o reflecţie asupra acceptării statutului de victimă ca proces inconştient (sau dimpotrivă) de non-asumare”, a precizat Codruţa Popov, secretar literar în cadrul TNT.

Din distribuţia spectacolului “Iulius Caesar” fac parte actorii Ion Rizea, Răzvan Mazilu, Alina Reus, Matei Chioariu, Colin Buzoianu, Cătălin Ursu, Călin Stanciu jr., Doru Iosif, Ana Maria Cojocaru, Andrea Tokai, Romeo Ioan, Victor Manovici, Ioan Strugari, Benone Viziteu, Laura Avarvari, Valentin Ivanciuc, Luminiţa Tulgara şi Dana Bostan.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc joi, 16 decembrie, şi luni, 20 decembrie, ambele de la ora 19, în Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, încheind anul teatral 2010.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015