• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Antropozofismele lui Victor Gingiu, la galeria Helios

Publicat de Nicoleta Bodiu 18 Ianuarie 2011

O invitaţie la visare. Asta le propune iubitorilor de artă din oraşul de pe Bega cel mai nou eveniment plastic găzduit de galeria Helios. Cei care îi trec pragul descoperă aici o lume fascinantă, în care imaginarul prinde viaţă sub forma unor personaje suprarealiste, pline de culoare şi mister.

Incursiunea pe tărâmul acestei lumi posibile, onirice, este oferită privitorului de plasticianul Victor Gingiu, care îşi prezintă cele mai noi creaţii în cadrul expoziţiei personale de pictură „Antropozofisme”. Sub acest titlu, a cărui idee „a luat naştere din compilaţia cuvântului antroposofie cu aforisme”, artistul reuneşte nu mai puţin de 26 de lucrări, realizate în tehnica ulei pe pânză, toate cu o cromatică puternică, vibrantă, fără a fi însă în vreun fel agresive.

„Nu vin cu această tematică să ilustrez anumite scrieri sau doctrine, lucrările de faţă fiind produsul propriilor mele trăiri interioare: premoniţii, revelaţii, sunt un narator în imagini al vieţii mele lăuntrice. Lucrările mele iau naştere în urma unor astfel de impulsuri şi sunt concretizate în urma unor îndelungi meditaţii. Personajele care îmi populează lucrările sunt entităţi pozitive sau negative, autoportretizări ale eului sau fiinţe despre care îmi place să spun că îşi au originea dintr-o mitologie proprie, plăsmuiri ale imaginarului şi subconştientului”, spune plasticianul, care îşi dedică cea de-a noua expoziţie lui Emil Moldova şi Cosmin Lungu, dispăruţi prematur dintre noi.

Expoziţia de pictură „Antropozofisme” va rămâne pe simezele galeriei Helios încă o săptămână, până miercuri, 26 ianuarie.

* * *

În prezent asistent universitar la Secţia de Textile a Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest, Victor Gingiu a absolvit în 1996, Secţia de Pictură a Liceului de Arte Plastice de la Drobeta Tr. Severin. Facultatea o urmează la Timişoara, în cadrul aceleiaşi instituţii unde figurează acum ca şi cadru didactic (1996 – 2001), la clasa prof. dr. Magda Ziman. Tot aici, a absolvit şi masteratul, în 2005, iar din 2009 este Doctor în domeniul Arte plastice şi decorative, teza fiindu-i coordonată de prof. dr. Ioan Iovan.

Tânărul plastician îşi împarte timpul, în mod fericit, între cariera didactică şi cea de creator. Până la ora actuală, Victor Gingiu se poate mândri cu nouă expoziţii personale, în care şi-a prezentat publicului lucrările de pictură sau de imprimeuri. În plus, din 2001 participă la fiecare ediţie a Saloanelor anuale de arte vizuale de la Timişoara şi Drobeta Tr. Severin, dar şi la numeroase expoziţii de grup din ţară şi străinătate.

Din 2005, este membru al Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015