• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Gong de premieră la început de an, la Teatrul German

Publicat de Nicoleta Bodiu 3 Ianuarie 2011

Teatrului German de Stat din Timişoara începe noul an cu cea mai nouă dintre producţiile sale. Vorbim despre spectacolul „Cameristele”, de Jean Genet, a cărui premieră va avea loc marţi, 11 ianuarie, de la ora 19, în sala mare a instituţiei teatrale.

Spectacolul – realizat în format studio – s-a născut la iniţiativa, sub coordonarea şi în interpretarea actriţelor Teatrului German Ioana Iacob şi Olga Török, care le propun iubitorilor de teatru din Timişoara propria lor versiune a “Cameristelor” dramaturgului francez: nu lipsită de răutate, dar totodată cu o notă de tristeţe şi emoţie. În scenografia Ioanei Popescu şi pe muzica lui Alex Halka se naşte un spectacol plin de ritm şi energie, care alternează însă cu momente de linişte şi profundă sensibilitate.

“Scrierile autorului francez Jean Genet (1910-1986) au creat adesea controverse, ele aducând în prim-plan aspectele dezumanizante ale societăţii. Domeniul predilect al lui Genet este lumea interlopă, dramaturgul păstrând tonul critic în abordarea societăţii din vremea sa. Două arii tematice se întrepătrund în piesa „Cameristele”: pe de o parte dorinţa a două cameriste de a se elibera de dominaţia stăpânei – a lui Madame –, iar pe de altă parte nesiguranţa lor în comportament şi dificultăţile de a acţiona şi de a se regăsi”, spune Mihai Moldoveanu, referent de presă al TGST.

Spectacolul spune povestea a două surori, cameristele Claire şi Solange, care, de fiecare dată când stăpâna pleacă de acasă, se joacă de-a “Stăpâna şi camerista”, un ritual al dominării şi supunerii, al umilinţei şi îndurării, al opresiunii şi devotamentului, dar şi al revoltei.

Următoarea reprezentaţie are loc sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19, de asemenea în sala Teatrului German. Proiectul face parte din cadrul programului “Rândul întâi”, destinat sprijinirii iniţiativelor tinerilor creatori.

Spectacolele se traduc la cască în limba română.

Premieră ABSOLUTĂ la Timișoara Jazz Festival 2019

Se pregătește primul concert în care, alături de muzicieni consacrați, va performa o entitate de inteligență artificială (IA).

FESTIVALUL SIMULTAN 2019: „Va veni o vreme când nu va mai fi”

Programul evenimentului cuprinde proiecții de artă video, live performance-uri sonore și audiovizuale, prezentări și workshop-uri.

FEST-FDR2019: Prima parte a lunii noiembrie este dedicată spectacolelor indoor ale Festivalului

Secțiunea FDR din cadrul FEST-FDR2019 propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc, între 3 și 11 noiembrie.

EXPOZIȚIA Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Prezență, esență, identitate.

Impresionanta colecție de lucrări, din toate etapele de creație ale artistei, așteaptă să fie vizitată până în 25 noiembrie.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015