• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Şerban Foarţă, primul laureat al Premiului Petre Stoica

Publicat de Pagini de Cultura 24 Ianuarie 2011

Începând din 2011, fiecare an literar va începe la filiala din Timişoara a Uniunii Scriitorilor cu decernarea Premiului Petre Stoica, distincţie acordată în memoria eminentului poet bănăţean trecut în eternitate în urmă cu aproape doi ani.

Laureatul primei ediţii a premiului este poetul timişorean Şerban Foarţă, scriitor care “defineşte ca nimeni altul o relaţie şi un şir de întâietăţi în cultura română de azi”. “Doi mari poeţi ai literaturii române de azi şi dintotdeauna s-au întâlnit sub acelaşi semn, cel al devoţiunii faţă de poezie, dar şi faţă de un timp al culturii pe care trebuie să-l facem un pic mai frumos. Vrem ca, începând din 2011 – an care ar trebui să se numească pentru Banat Anului literar Petre Stoica, care pe 15 februarie ar fi împlinit 80 de ani – să inaugurăm fiecare an literar cu un premiu Petre Stoica. Începem cu Şerban Foarţă acest premiu, pe care Uniunea Scriitorilor, alături de Asociaţia Pax,  i-l acordă pentru admirabila şi constanta arheologie blândă în slujba poeziei”, a declarat Cornel Ungureanu, preşedintele USR Timişoara, în cadrul festivităţii de premiere, care a avut loc vineri, 21 ianuarie, în sala de cenaclu a revistei Orizont.

Premiul Petre Stoica este acordat cu sprijinul Asociaţiei Pax, al cărei principal obiectiv este sprijinirea şi susţinerea valorilor autentice din toate domeniile de activitate. “În cadrul acestui eveniment cultural, noi ne-am propus să evocăm personalitatea extraordinară a omului de cultură Petre Stoica, premiind excelenţa de astăzi – un alt poet deosebit, Şerban Foartă. Pentru noi, Petre Stoica a însemnat foarte mult, în primul rând ca om şi prieten şi, evident, după aceea, şi ca mare personalitate a culturii româneşti. Suntem foarte fericiţi că am apucat să ne bucurăm de prezenţa lui şi, pentru că am ţinut foarte mult la el şi l-am iubit cu toţii, ne-am gândit să instituim un premiu care să-i poarte numele şi care să fie acordat anual unei personalităţi din domeniul literaturii, cu sprijinul şi prin intermediul Uniunii Scriitorilor. Sperăm să ne putem implica în cât mai multe acţiuni culturale din oraşul Timişoara”, a precizat Petru Ştefea, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Pax.

Un comentariu la “Şerban Foarţă, primul laureat al Premiului Petre Stoica”

  1. hamlet says:

    prostanacu de kaba ce cauta acolo de la primarie lipseste cu saptamanile bataie de joc ce face omu asta

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015