• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Susan Graham şi Plácido Domingo în direct laTimişoara

Publicat de Pagini de Cultura 22 Februarie 2011

Premieră absolută pentru scena lirică timişoreană. În acest sfârşit de săptămână, iubitorii de operă din urbea de pe Bega au ocazia să-i asculte live pe mezzosoprana Susan Graham şi pe tenorul Plácido Domingo, vedetele operei “Iphigénie en Tauride / Iphigenia în Tauris”, pusă în scenă la Metropolitan Opera din New York.

Spectacolul va fi transmis la Timişoara direct prin satelit sâmbătă, 26 februarie, de la ora 20.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran (BCUT).

O coproducţie Metropolitan Opera şi Seattle Opera, spectacolul “Iphigénie en Tauride” a compozitorului bavarez Christoph Willibald Gluck, poartă semnătura regizorală a lui Stephen Wadsworth, regizor celebru al cărui nume este legat de Teatro alla Scala, The Royal Opera House Covent Garden, Vienna Staatsoper, Nederlandse Opera, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, etc.

Distribuţia este şi ea una de renume, rolurile principale fiind atribuite unor nume sonore precum Susan Graham (Iphigenia), Plácido Domingo (Oreste) şi Paul Groves (Pylade), cărora li se alătură Gordon Hawkins (Thoas) şi Julie Boulianne (Diana), ambii în roluri de debut la Met. “Iphigénie en Tauride, o adaptare a lui Gluck după tragedia antică greacă a lui Euripide, se constituie ca punct de referinţă în activitatea profesională a mezzo-sopranei Susan Graham, aceasta interpretând rolul Iphigeniei cu un succes răsunător la Salzburg Festival, Royal Opera House, Lyric Opera of Chicago, San Francisco Opera, cât şi la Teatro Real de Madrid. Tenorul Plácido Domingo la rândul său, îşi adaugă bogatului său repertoriu, rolul lui Oreste, fratele pierdut al Iphigeniei, rol pentru care a primit comentarii excelente, în ciuda faptului că, în mod tradiţional rolul este considerat a fi menit unui bariton. Paul Groves reia rolul lui Pylade, prietenul de-o viaţă al lui Oreste, rol interpretat la case de operă renumite din Madrid, Paris, Londra, Chicago sau San Francisco”, spune amfitrionul evenimentului de la Timişoara, Sorin Arădean, manager D’STARS.

Bagheta dirijorală îi aparţine lui Patrick Summers, director muzical al Houston Grand Opera, binecunoscut publicului de la Met pentru larga sa paletă de opere dirijate, printre care Salome sau Rodelina.

Biletele pentru noul spectacol The Met: Live in HD la Timişoara, la tariful de 60 lei şi 50 lei pentru studenţi, s-au pus în vânzare la casieria Cinema Timiş, deschisă zilnic între orele 14.00 – 20.00, cu excepţia zilei de joi.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015