• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Tenorul Alberto Cupido, în spectacol la Opera din Timişoara

Publicat de Ana Brunner 21 Februarie 2011

Opera Naţională Română din Timişoara a pregătit pentru seara de luni, 21 februarie, primul său eveniment de amploare din acest an. De la ora 19, iubitorii muzicii lirice sunt aşteptaţi cu celebra operă în două acte “Paiaţe”, de Ruggiero Leoncavallo, al cărui protagonist va fi renumitul tenor italian Alberto Cupido, care va interpreta rolul lui Canio.

În regia Marinei Emandi Tiron şi conducerea muzicală a lui David Crescenzi, spectacolul extraordinar cuprinde în distribuţia sa şi doi solişti coreeni, Kim In Hui (în rolul lui Tonio) şi Seung Yong Baek (Peppe), însoţiţi în scenă de artiştii timişoreni Bogdan Zaharia (Silvio), Sabin Plăcintă Ciurescu şi Florin Belean (în rolul celor doi ţărani).

În aceeaşi seară, la Opera timişoreană va fi pusă în scenă şi opera comică într-un act „Gianni Schicchi”, pe muzica lui Giacomo Puccini şi libretul semnat de Giovacchino Forzano, spectacol realizat de Mario De Carlo şi David Crescenzi.

* * *

Născut în Portofino (Genova), Alberto Cupido a studiat la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano cu prof. Azzali şi apoi la Academia Chigiana din Siena, debutul său având loc în anul 1976 la Genova, cu rolul Pinkerton din opera Madama Butterfly de G. Puccini. Următorul rol abordat a fost Rodolfo din opera Boema de G. Puccini, fiind invitat permanent al teatrelor lirice din Germania cu acest rol. După debutul său extraordinar pe importanta scenă a Scalei din Milano în anul 1984 cu rolul Edgardo din opera Lucia di Lammermoor de G. Donizetti, este solicitat constant să interpreteze roluri de mare amploare pe cele mai importante scene lirice ale lumii, precum Staatsoper Viena, Operele din Paris, Marseille, Monte Carlo, Teatrul Naţional din Tokyo ş.a.

Rarele calităţi vocale şi interpretative i-au permis trecerea de la repertoriul liric şi romantic, la cel dramatic ajungând astfel să abordeze rolurile principale din peste 60 de titluri de operă.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015