• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

La împlinirea unui an de la moartea scriitoarei timişorene Ioona Rauschan, prietenii acesteia organizează luni, 21 martie, o nouă seară literară dedicată memoriei acesteia. Evenimentul comemorativ, sub genericul “Din cronica unui artist. O carte. Un film. Un tablou. O poveste”, va avea loc de la ora 18, la Jarvis Pub din Piaţa Unirii, prilej cu care Asociaţia culturală “Prietenii Ioonei Rauschan” va acorda trei dintre bursele care poartă numele artistei timişorene: Bursele IOONA pentru literatură, teatru de păpuşi şi arte plastice.

“Dintre cele trei burse menţionate, una se va acorda pentru finalizarea Cronicii rataţilor,  un roman pe care scriitoarea Ioona Rauschan l-a scris în limba germană, dar care, din cauza morţii premature a autoarei, a rămas neterminat; a doua bursă se va acorda pentru punerea în scenă piesei pentru copii Giovannino fără frică, după un text de Ioona Rauschan; a treia bursă se va acorda pentru grafică şi scenografia aceleiaşi piese”, precizează fratele artistei, Radu Dimeca, preşedintele Asociaţiei culturale “Prietenii Ioonei Rauschan”.

Totodată, în aceeaşi seară, cei prezenţi vor avea ocazia să urmărească un slide-show şi fragmente audio din spectacolul de teatru de păpuşi “Mougli, copilul junglei”, în regia Evei Labadi, pe un text de Ioona Rauschan, precum şi filmului documentar “Otto Pankok” în regia Ioonei Rauschan, prezentat de lect.univ.dr. Lucian Ionică. De asemenea, evenimentul va prilejui şi lansarea concursului intitulat “Un tablou. O poveste” pentru realizarea unui film documentar după o lucrare plastică a Ioonei Rauschan (prezintă lect.univ.dr. Gheorghe Şvaiţer) şi a site-ului www.ioona.ro (manager proiect Robert Tari).

“Prin acest demers, Asociaţia îşi propune să sublineze toate valenţele artistice de care Ioona Rauschan (1955 – 2010) a dat dovadă de-a lungul carierei ei culturale care s-a desfăşurat atât în Timişoara, până în anul 1988, cât şi în Germania”, mai spune Radu Dimeca.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015