• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

“Concertul” lui Mihăileanu, la Cinemateca de la Mediatecă

Publicat de Pagini de Cultura 29 Martie 2011

Deja tradiţionala Cinematecă de miercuri seara de la Mediateca “André François” a Institutului Francez din Timişoara îi aşteaptă pe cinefilii oraşului cu o nouă proiecţie de film. De această dată, publicul este aşteptat cu o comedie dramatică a regizorului român Radu Mihăileanu: “Concertul” (Franţa, 2009), câştigătorul categoriei Cel mai bun film din Uniunea Europeană la Premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor.

Lungmetrajul spune povestea lui Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când într-o noapte, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasa sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii orchestrei Balşoi.

Filmul va putea fi vizionat miercuri, 30 martie, de la ora 18, la Mediateca Institutului Francez, de pe Bv. C.D. Loga, nr. 46, intrarea fiind gratuită, dar rezervată abonaţilor mediatecii şi invitaţilor lor.

Cei care îşi doresc să vadă filmul Concertul, dar nu sunt nici invitaţi nici înscrişi, pot să îşi facă în ziua respectivă, până la ora 18, un abonament de o zi pentru consultarea pe loc a fondurilor Mediatecii. Vor beneficia astfel de consultarea documentelor multimedia şi de accesul liber la filmul programat la cinematecă.

Şcoala de vară de leadership cultural, la Universitatea de Vest

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015