• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Pe data de 7 martie 2011, începând cu ora 18.30, Fundaţia Valenţe Umane organizează, în cadrul Centrului Spiritual Cultural Român din Bruxelles, conferinţa “Drumul morţii şi al renaşterii pe vasele din necropola tumulară de la Lăpuş”, susţinută de dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Maramureş. Evenimentul va fi găzduit de Biserica Sfânta Parascheva din Bruxelles. Demersul hermeneutic face parte din teza de doctorat a autorului intitulată “Simbolica artelor non-verbale”, aplicaţiile lui Ioan Marchiş fiind făcute pe vase ce datează de acum 3.500 de ani, pe ceramică funerară de Suciu de Sus şi Lăpuş, obiecte de ceramică de artă populară din secolele XVII-XIX, din toată zona Maramureşului, covoare vegetale în special de pe Valea Izei sau porţi maramureşene.

* * *

Fundaţia Valenţe Umane este o organizaţie de tip non-guvernamental care s-a dedicat în ultimii ani acţiunilor de reprezentare a culturii române, în general, şi a folclorului, în special, în multe oraşe europene. Concertele Orchestrei Naţionale de Folclor, înfiinţată şi susţinută financiar de Fundaţia Valenţe Umane, au fost apreciate atât de publicul larg, cât şi de presa specializată. Un proiect de mare anvergura al Fundaţiei Valenţe Umane a fost deschiderea la Bruxelles a Centrului Spiritual Cultural Român, eveniment care a avut loc odată cu celebrarea Zilei Naţionale a României, pe data de 1 Decembrie 2009.

Fundaţia Valenţe Umane precum şi Centrul Spiritual Cultural Român, care funcţionează sub egida acestei fundaţii pot fi găsite la adresa Rue de la Charite 41 1210 Bruxelles.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015