• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Mirouslava Yordanova, în rolul Rosinei pe scena Operei Naţionale

Publicat de Nicoleta Bodiu 15 Martie 2011

Celebra mezzosoprană Mirouslava Yordanova revine în oraşul de pe Bega, fiind invitata spectacolului-eveniment de miercuri, 16 martie, ora 19.00, pregătit melomanilor de Opera Naţională Română din Timişoara. Artista bulgară se află în prim-planul distribuţiei spectacolului cu opera „Bărbierul din Sevilla”, compusă de Gioacchino Rossini în 1816, la comanda unui impresar, într-un interval de timp neverosimil de scurt: treisprezece zile.

Mirouslava Yordanova îi va încânta pe iubitorii muzicii lirice din Timişoara cântând partitura Rosinei, un rol care i-a adus ovaţii furtunoase în interpretări recente la Festivalul de la Florenţa, la Monte Carlo şi la Festivalul Riva, unde l-a avut alături pe celebrul Leo Nucci.

Montarea timişoreană a epopeii comico-lirice a şiretului bărbier din Sevilla poartă semnătura regizorală a lui Mario de Carlo, cel care a creat şi scenografia spectacolului, iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului David Crescenzi, ambii din Italia. Alături de celebra mezzosoprană Mirouslava Yordanova, pe scenă vor urca şi soliştii Bogdan Zaharia (Figaro), Tony Bardon (Contele Almaviva), Peter Hercz (Bartolo), Octavian Vlaicu (Basilio), Dan Patacă (Fiorello), Gabriella Varvari (Berta), Mugurel Chirilă (Ambrosio), Dan Patacă (Ofiţerul) şi Dan Spanache (Notar).

* * *

Născută  în capitala Bulgariei, Mirouslava Yordanova a urmat studii de pian şi canto la  Academia Naţională de Muzică, după absolvire fiind imediat angajată ca prim-solistă a Operei Naţionale din Sofia. Repertoriul ei acoperă un areal muzical vast, de la Mozart la Stravinski, iar ascensiunea sa pe scena lirică mondială este fulminantă. Mirouslava Yordanova a câştigat premiul special la Concursul de canto Boris Christoff, ediţia a XII – a, a reprezentat Bulgaria în 2001 la concursul de canto de la Cardiff, iar  în anul 2005  a obţinut premiul special al competiţiei Riccardo Zandonai. Frumoasa mezzosoprana a cucerit inimile melomanilor timişoreni interpretând Adalgisa în opera în concert „Norma” de Vicenzo Bellini, în deschiderea Festivalului Timişoara Muzicală ediţia 2009.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015