An de an, de mai bine de un deceniu, la sfârşit de martie, timişorenii sărbătoresc alături de studenţii din Republica Moldova, Zilele Basarabiei. Cea de-a XI-a ediţie a festivalului, care marchează semnarea actului unirii Basarabiei cu România, a debutat astăzi propunând publicului trei seri de concerte, dar şi dezbateri, lansări de carte, un spectacol de teatru şi o expoziţie.
După deschiderea festivă de la Consiliul Judeţean Timiş, seria manifestărilor culturale cuprinse în cadrul Festivalului Zilele Basarabiei va începe vineri, 25 martie, de la ora 14.00, la ceainăria librăriei Cărtureşti de pe str. Mercy 7, cu lansarea volumului „Romanii din Bugeac pe cale de disparitie” de George Damian. Prima dintre Zilele Basarabiei le mai oferă timişorenilor, pe seară, un taifas despre „probleme moldovenesti” cu Micleuşanu de pe Planeta Moldova (ora 19.00), dar şi un concert cu formaţia bucureşteană cu rădăcini basarabene „Travka”, precum şi alte două trupe de peste Prut la fel de îndrăgite de publicul din România: „Snails” şi „Paralela 47” (ora 21.00). Ambele evenimente vor fi găzduite de Clubul Daos.
Ziua de sâmbătă, 26 martie, va începe cu o dezbatere publică despre “Avantajele şi dezavantajele unirii Rep. Moldova cu România”, eveniment găzduit de la ora 10.00, de Primaria Municipiului Timişoara. De la ora 14.00, iubitorii de frumos din Timişoara sunt aşteptaţi la vernisarea expoziţiei de pictură a tânărului artist basarabean Sergiu Popescu, la Casa Tineretului. Pe seară – teatru şi, din nou, muzică. Astfel, de la ora 19.00, la Clubul Daos, artiştii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Rep. Moldova – Proiectul “KRUM” vor pune în scenă spectacolul “Cântăreaţa Cheală” de Eugene Ionesco, urmat două ore mai târziu de un concert susţinut de trupa “Alternosfera”, care îşi va lansa cu această ocazie noul său album – „Virgula”. În deschidere, atmosfera va fi încălzită de trupa “Dubas”, iar evenimentul va fi urmat de un afterparty cu DJ Rufus.
Ultima dintre Zilele Basarabiei, duminică, 27 martie, va începe cu o slujbă de binecuvântare, oficiată la Catedrala Mitropolitană (10.00), urmată de vizitarea Muzeului Catedralei Mitropolitane (12.00) şi un performance în Piata Operei (16.00). Cea de-a XI-a ediţie a festivalului se va încheia cu un spectacol pe placul amatorilor de muzică populară românească: cel mai renumit ansamblu folcloric al comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Ucraina), „Dor Basarabean” va susţine un concert la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.00.