• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

De la opacitate la transparenţă, cu Dana Acea

Publicat de Ana Brunner 8 Mai 2011

Un proiect pictural coerent, realizat cu maximă economie cromatică şi conceptuală. E propunerea făcută iubitorilor artei contemporane de către galeria Calina (str. Mărăşeşti nr. 1-3), care continuă seria evenimentelor plastice din acest an cu expoziţia de pictură “De la opacitate la transparenţă”, a artistei Dana Acea. Expoziţia – care reuneşte pe simeze zece lucrări ale căror singur titlu generic este Visul – va fi vernisată luni, 9 mai, de la ora 18.00, în prezenţa rectorului Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Ruxandra Demetrescu.

“Citite în cheia eficace a modernităţii, cele zece tablouri se aşează firesc într-o serie de vise monocrome: unicitatea operei lasă locul ansamblului. Ce ne propune Dana Acea în seria ei de vise? Răspunsul mi se pare evident: un exerciţiu atent al ochiului, ce poate duce la ,,emisia ochiului”, pentru a-l cita pe Ştefan Augustin Doinaş: ,,mă uit cu foc şi drumul/ ia dintr-o dată foc/ implor cu ochii scrumul/ se face drum la loc”. Seria de ,,vise” ascunde întreaga mitologie personală a artistei…, scrie Ruxandra Demetrescu despre expoziţia “De la opacitate la transparenţă”, care va rămâne pe simezele galeriei Calina până în luna iunie.

***

Născută în vara anului 1962 la Târgu-Mureş, Dana Acea a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca (secţia de pictură a Facultăţii de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu”, 1988), fiind în prezent cadru didactic la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. Se numără printre membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România încă din 1993, fiind titularul Premiului UAP pentru Pictură, Secţiunea Tineret (1995). De-a lungul carierei sale artistice a participat la numeroase expoziţii individuale şi de grup, în ţară şi în străinătate, lucrările sale făcând parte din colecţii particulare în România, Ungaria, Norvegia, Germania, SUA, Australia şi Austria.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015