• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Arhitectură experimentală la Potoc

Publicat de Ana Brunner 24 August 2011

Arhitecţi şi studenţi din Africa de Sud, Columbia, Germania, Marea Britanie, Malaezia, Serbia, Ucraina şi România îşi dau întâlnire, în acest sfârşit de vară, la Potoc, pentru a da o nouă faţă şcolii vechi din localitate. Construită în urmă cu 50 de ani şi abandonată vreme îndelungată, clădirea va fi recondiţionată în cadrul unei noi ediţii a Şcolii estivale de arhitectură experimentală PAO, eveniment organizat de asociaţia Atelier experimental Potoc, cu sprijinul Fundaţiei Rubin din Timişoara.

Sub genericul O mie de idei sub un singur acoperiş, workshop-ul PAO din acest an se va desfăşura până pe 4 septembrie chiar în clădirea şcolii vechi din localitate, care oferă locul ideal pentru o mare varietate de proiecte, de la arte plastice şi design până la arhitectură peisageră şi proiecte de arhitectură.

Printr-un protocol încheiat cu primăria comunei Sasca Montană, imobilul va deveni centru cultural, iar la repararea lui se vor folosi exclusiv materiale naturale şi tehnici tradiţionale. Obiectivele principale ale acestui workshop sunt repararea şcolii vechi din Potoc şi punerea bazelor unei instituţii culturale în acest loc. În acest scop, şcoala veche a făcut obiectul unei finanţari din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional precum şi al unui acord de parteneriat pe termen lung între asociaţia PAO şi Primăria Sasca Montană. Familiarizarea cu această clădire a avut loc acum doi ani, când s-a organizat prima ediţie a PAO la Potoc, a precizat arhitectul german Michael Wieczorek, iniţiatorul Programului PAO, lansat în anul 2005.

Inspirată de conceptul pedagogic Bauhaus, tabăra se va bucura de participarea unor staruri ale arhitecturii, între care Robert Garing, Anja Jannack şi Jörg Rainer Noenning din Germania, Kai Uwe Reitmann (Rusia/Germania), Takaaki Teruuchi şi Tetsuo Konazashi din Japonia.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015