• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Expoziţie: Zidul Berlinului, o graniţă în inima Germaniei

Publicat de Pagini de Cultura 2 August 2011

În 13 august se împlinesc 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului. Timişorenii sunt invitaţi să afle ce a însemnat pentru germani, dar şi pentru lumea întreagă, acest zid care a împărţit în două un oraş. Până pe 3 septembrie, la Iulius Mall va putea fi vizionată o expoziţie de fotografie, intitulată Die Mauer – Eine Grenze durch Deutschland / Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 4 august, la ora 18.00, la parterul centrului comercial. În deschidere va vorbi Klaus-Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara. Proiectul a fost realizat de Fundaţia Federală pentru Studierea Dictaturii PSU (Partidul Socialist Unitar), împreună cu editura Axel Springer, care au pus laolaltă 20 de fotografii de arhivă cu tema Zidul Berlinului. În oraşul de pe Bega, evenimentul este posibil prin grija săptămânalului german Banater Zeitung şi a Consulatului Republicii Federale Germania la Timişoara.

***

În data de 13 august 1961, a început construcţia Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece, având ca scop separarea Berlinului Occidental de Republica Democrată Germană. Timp de 28 de ani, zidul a împărţit în două un oraş şi o lume întreagă. În acelaşi timp, a destrămat familii şi prieteni. În timpul construcţiei, soldaţii Armatei Naţionale Populare aveau ordin clar de a împuşca pe oricine ar fi încercat să fugă în Vest. Mulţi est-germani au fost opriţi să-şi mai desfăşoare activitatea în Berlinul Occidental. Pentru un plus de siguranţă, a fost instituit de-a lungul Zidului şi un coridor suplimentar, numit „Fâşia Morţii”, intens supravegheat. Zidul Berlinului a căzut în 9 noiembrie 1989.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015