• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Spectacol de excepţie vineri seara la Filarmonica Banatul. Celebrul dirijor franco-rus Misha Katz revine la Timişoara, de această dată pentru a coordona concertul susţinut de Jeunesse Moving Orchestra, un grup de tineri extrem de dinamici şi talentaţi. 19 tineri muzicieni din Macedonia, Serbia, Ungaria şi România vor urca pe scena Sălii Capitol, pregătindu-le melomanilor urbei un recital din Mozart, Bach şi Tchaikovsky. Doi dintre tineri sunt chiar din Timişoara – Felix Rotaru şi Bianca Pamparău –, ceilalţi trei români ce s-au alăturat tinerei orchestre compusă din instrumente cu coarde şi arcuş venind din Iaşi şi Bucureşti. Aceştia au avut ocazia să repete în particular cu maestrul Misha Katz.

Este un proiect frumos care devine tot mai bun de la an la an. La început a fost foarte greu, pentru că este nevoie de mulţi ani ca o orchestră să ajungă performantă. Dar acesta este doar începutul. E ca un vin franţuzesc care devine din ce în ce mai bun cu trecerea anilor, mărturiseşte Misha Katz, care a mai spus că revine de fiecare dată cu plăcere la Timişoara datorită profesionalismul orchestrei simfonice de aici.

Concertul va începe de la ora 19.00, preţul unui bilet fiind de doar 5 lei.

Spectacolul din oraşul de pe Bega încheie turneul Jeunesse Moving Orchestra, care a prins startul în luna iulie, în Macedonia, şi face parte din proiectul Orchestra Tinerilor Muzicieni din Europa Centrală, demarat în urmă cu trei ani. Obiectivul nostru este să îi ajutăm pe tinerii muzicieni să-şi amelioreze performanţele şi să-şi lărgească orizontul profesional, dar şi să prezentăm şi să punem în valoare calităţile artistice ale acestor ţări din inima Europei, unde talentele sunt foarte numeroase, a declarat Francoise Fougea, de la Enfants Planete Esperanza, unul dintre artizanii proiectului alături de Jeunesses Musicales Macedonia şi Jeunesses Musicales Serbia.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015