• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

“Morgen”, propunerea României la premiile Oscar din 2012

Publicat de Pagini de Cultura 4 August 2011

Lungmetrajul Morgen de Marian Crişan este propunerea României la secţiunea “cel mai bun film străin” a premiilor Oscar, care vor fi decernate în 2012. Decizia a fost luată de un juriu format din criticii de film Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Mihai Chirilov, Dana Duma, Dinu Tănase şi Eugen Athanasiu, cu o majoritate de patru voturi.

Pentru propunerea României la Oscar au fost eligibile 16 filme, regula fiind ca acestea să fi rulat şapte zile consecutiv, între 1 octombrie 2010 şi 30 septembrie 2011. Printre acestea s-au numărat Aurora de Cristi Puiu, Medalia de Onoare de Călin Netzer şi Periferic de Bogdan Apetri, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, Morgen a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru acelaşi film. De asemenea, Morgen a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, în aprilie, Morgen a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

Cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii. Nominalizările vor fi anunţate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angeles. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie.

Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru “cel mai bun film într-o limbă străină” a fost Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Şerban.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015