• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
 • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
 • Fernando Pessoa

“Navighez pe valurile nesfârșitelor ape ale Oceanului-Artă…”

Publicat de Raul Bastean 17 Septembrie 2011

Interviu cu muzicianul Adrian Mardan

Artistul creează din suflet pentru suflet. Arta se face cu iubire, dăruire, pasiune şi implicare. Aşa aş defini, incomplet, artistul şi arta. Adrian Mardan este un artist. Despre produsul finit al muncii sale se poate vorbi enorm. Cei care sunt „consumatorii” produsului său artistic ştiu să aprecieze ceea ce este cu adevărat de valoare şi îi rămân fideli. Fiecare moment din tot ceea ce creează Adrian Mardan poate fi concentrat într-un singur cuvânt: originialitate.

În prezent profesor titular de chitară clasică la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, Adrian Mardan se evidenţiază prin recitaluri de chitară clasică atât în ţară, cât şi în străinatate, în calitate de interpret şi compozitor. Este instrumentist, aranjor, compozitor în cadrul grupului de muzică clasică şi world music The NewCantilena cu care a editat până acum 5 CD-uri şi un DVD live. A cochetat şi cu poezia, în 2001 fiindu-i publicat volumul de versuri O rămăşiţă bulversată. Cel mai recent proiect al său este scurt-metrajul Din nimic, ce reprezintă şi subiectul acestui interviu.

În curând vei lansa unul dintre proiectele la care lucrezi de ceva vreme. Despre ce este vorba, mai exact?

E un proiect serios, pătrunzător, intens și destul de complex la care am început să lucrez din luna martie a acestui an și, împreună cu regizorul filmului Andrei Boroșovici, am pus cap la cap o idee de a mea mai veche, o povestire cu și despre mine, un “artist” al zilelor noastre… Nu pot zice că mi-a fost ușor să-mi prezint portretul, să-l dezvălui lumii care nu mă cunoaște, (dar și celei care mă cunoaște), pentru că e destul de ciudat să-ți faci un rezumat al propriilor trăiri astfel încât privitorul, ascultătorul, devoratorul de film și de artă în general, să te poată înțelege și întrucâtva să se regăsească în povestirea ta.

Andrei Boroșovici este un tânăr și talentat regizor aflat la început de drum în ale filmului de scurt metraj, cu ambiții și dorințe debordante în peisajul actual al filmului românesc. A crezut în ideea mea, iar cu ocazia asta îi și mulțumesc, pentru că după zeci de ore de discuții înflăcărate, s-a închegat, într-un mănunchi de imagini, un filmuleț, care sper să prindă și să trezească în cât mai mulți o vibrație autentică.

Am avut ca director de imagine pe Dani Drăgan de la București, un tânăr și talentat operator de imagine, nu că noi ceilalți am fi tineri și netalentați (râde); care a participat, în scurta sa carieră de până acum, la proiecte serioase și importante, fiind în primul rând un om perspicace, care s-a mulat perfect pe ideea filmului din punct de vedere tehnic și care a înțeles perfect necesitatea alternării planurilor vizuale precum și factorul „muzică” în incidența subordonărilor instantaneelor fotografice ale filmului de scurt metraj.

Editor de imagine a fost Călin Constantin un profesionist al TVR-ului, iar sunetist Attila Lukinich, un inginer de sunet cu care mi-a făcut și-mi face plăcere să petrec ore în șir la studioul său Dstudio Pro, din Timișoara. Lista poate continua, dar rămâne să descoperiți în momentul postării filmului pe pagina mea de artist - www.adrianmardan.ro, toți colaboratorii și cei a căror aport a fost mai mare sau mai mic.

Lumea asociază numele tău cu muzica și, implicit, instrumentul de lucru – chitara. Acum și cu filmul?

Pentru mine, atâta timp cât mi-a fost dată puterea, dorința, inspirația, plăcerea de a crea, este foarte important să navighez pe valurile nesfârșitelor ape ale Oceanului-Artă și pentru perioade de timp nedefinite, nelimitate, din hazardul destinului meu, naufragiez pe câte o insulă care se cheamă Muzică, Poezie, Literatură, Film sau, mai rar, Pictură.

Cum s-a năcut ideea proiectului Din nimic și ce temă abordează?

Din nimic s-a născut Din mine, din dorința necontrolată de exhibiție sub patronajul fin al lui Euterpe… Nu știu dacă urmăresc ceva anume, prin acest film și chiar nu prea știu ce reacții o să lase în urma sa, după lansare. Cred că cel mai important rămâne ca fiecare din cunoscuți și mai puțin cunoscuți să lase o impresie scrisă sau verbală, dar deschisă și sinceră, iar doar apoi să concluzionăm la rece. Fiindcă riscul este în tot și în toate – poate să prindă sau poate să nu prindă – rămâne de văzut…

Cât de greu a fost să fii tu cel care compune textul, scenariul și muzica pentru film și mai ales să fii în pielea eroului principal?

E excitant… Şi până la urmă nimic nu e ușor, dar nici greu… e obositor… însă eu când scriu muzică, aștern pe hârtie sau digital, ceea ce aud, undeva ascuns în mine, din ecoul ființei mele. Poezia o scriu de când mi s-a trezit conștiința, mă defulez prin ea (deși am publicat doar o dată), iar scenariul până la urmă e o încununare a celor de mai sus. Nu știu dacă am veleități de actor, dar prin scurt-metrajul acesta mi-am dat seama cât de dificil e să interpretez actoricește un rol, chiar fiind vorba de personajul EU. E ciudat, interesant, istovitor…

Va avea loc o lansare oficială a scurt-metrajului?

Sper la o lansare oficială printr-un cuplaj-duplex TVR Timișoara – TVR Cultural la o dată care încă nu e fixată, dar în momentul în care o voi ști, o voi comunica oficial.

Ce planuri de viitor ai? Muzică, teatru, film sau muzică de teatru și film?

O, Dumnezeule… ar fi atâtea de făcut dacă nu aș fi condiționat de factorul Timp și Bani. Primordial, vreau să-mi termin doctoratul până în decembrie, la Universitatea Națională de Muzică București, cu tema Muzica de film creatoare de lumi sonore; strâng date și experiență pentru tiparul și proiectul de concert multi-media, care îl am în cap, dar pentru care mai trebuie să-mi crească aripile; am de trimis la o editură pentru publicarea triplului volum de versuri O Rămășiță Bulversată Urlând Lumii; un Musical Război gândurilor; dublu CD+DVD cu lucrări pentru chitară și orchestră, orchestrate de mine; iar ca profesor să transmit elevilor dragostea neprețuită pentru Stăpâna Lumii – Muzica ș.a.m.d.

Cum ai defini arta pe care o faci tu?

Dragoste. Erotism. Voluptate. Iubire. Pasiune. Dumnezeu.

3 Comentarii la ““Navighez pe valurile nesfârșitelor ape ale Oceanului-Artă…””

 1. nicolescu antoneta/teta says:

  ceau…te felicit pt tot ce ai facut si doresti sa realizezi…cand faci cu dragoste imposibil sa nu fie finalitatea dorita…cu siguranta ca o sa fie ca si pana acum feed/back/ul…
  Sunt multi care gusta muzica ta si cu siguranta ideaa imbinarii muzica/actorie////o sa fie devorata…
  Sa te ajute D/zeu sa ajungi acolo unde doresti…inca astept biletul de avion…:)

 2. Bravo Adi! te susținem și felicitam pagini de cultură că promovează valori reale ale muzicii românești!

 3. MardanA says:

  Va multumesc pentru comentarii … e hrana artistului :)

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015