• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Pentru a onora împlinirea a 110 ani de la naşterea lui Rose Ausländer, Centrul Cultural German din Timişoara a pregătit iubitorilor de artă din orașul de pe Bega o expoziție ce prezintă viaţa şi opera poetei născută în 1901 la Cernăuţi şi decedată în 1988 la Düsseldorf.

Intitulată Mutterland Wort, expoziția va fi vernisată miercuri, 19 octombrie, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, de către curatorul Helmut Braun, evenimentul fiind precedat de o lectură cu texte ale poetei Rose Ausländer, cu acompaniament muzical.

Poezia ei aminteşte cu o intensitate unică despre cultura evreiască – germană din Bucovina şi de distrugerea ei. Abia după mulţi ani de exil, Rose Ausländer se întoarce în Europa şi la limba ei maternă. Ea, care toată viaţa a suferit din cauza părăsirii locului natal, găseşte un lăcaş în poezie. „O poezie încă mai este / o încăpere / unde se poate respira”. Ea pătrunde în „Mutterland / Wort”, în care găseşte o comoară a cărei bogăţie încă mai trebuie descoperită, precizează reprezentanii Centrului Cltural German din Timișoara.

Expoziţia poate fi vizitată în încăperile Muzeului de Artă până în data de 6 noiembrie 2011.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Helmut Braun, curatorul expoziţiei şi reprezentantul Fundaţiei Rose Ausländer, va ţine în data de 21 octombrie, la ora 11:30, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran Timişoara, o prelgere despre viaţa şi opera poetei. De asemenea, în data de 3 noiembrie, la ora 19, va avea loc la Centrul Cultural German Timişoara proiecţia filmului Herr Zwilling und Frau Zuckermann de Volker Koepp, un documentar despre viaţa evreilor din Cernăuţi. Filmul este prezentat cu sprijinul Goethe-Institut Atena. Totodată, Centrul Cultural German organizează, la solicitare, turul expoziţiei pentru elevi. Profesorii interesaţi sunt rugaţi să ia legătura cu Centrul Cultural German la adresa de e-mail: kultur@kulturzentrum-temeswar.ro.

Expoziţia „Mutterland Wort” este concepută de către Fundaţia Rose Ausländer din Köln.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015