• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Gong de premieră la Teatrul Național Timișoara

Publicat de Raul Bastean 28 Noiembrie 2011

Pană de automobil de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Sabin Popescu, este cea mai nouă producție teatrală pe care Teatrul Național Timișoara o aduce în lumina rampei.  Spectacolul va fi prezentat publicului în premieră absolută  în seara zilei de miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19, pe scena sălii Studio 5 a TNTm.

Romeo Ioan, Damian Oancea, Valentin Ivanciuc, Cristian Szekeres, Irene Flamann Cătălina și Onuț Danciu sunt actorii care alcătuiesc distribuția spectacolului. Echipei artistice i se alătură Zsolt Fehervari (decoruri), Krisztina Nagy (costume), Ilie Stepan (muzica) și Florian Putere (light design).

Blocat într-un sat elveţian, reprezentantul de vânzări Traps se cazează la un conac unde un grup format din patru pensionari – un procuror, un avocat, un judecător şi un executor – joacă în fiecare seară un joc „de-a tribunalul”. Traps acceptă rolul acuzatului de o crimă necunoscută. Mâncarea e bună, vinul – excelent, micile plăceri – luxoase şi întrucâtva interzise, întâlnirea pare un banchet în toată regula, iar Traps se ştie nevinovat. Totuşi, dincolo de veselia şi umorul celor prezenţi, procesul continuă cu o insistenţă ciudată, sumbră, înapoi pe firul vieţii şi al deciziilor falsului acuzat. Astfel sună descrierea spectacolului făcută de reprezentanții instituției teatrale, care îşi îndeamnă publicul să-şi pună următoarea întrebare: Unde se termină inocenţa şi când acţiunile şi dorinţele noastre ne fac responsabili de ceea ce ni se întâmplă nouă şi celor din jurul nostru? Pană de automobil este un carusel al iluziilor, o poveste fascinantă despre psihicul uman.

***

Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) este unul dintre numele majore ale literaturii şi dramaturgiei secolului XX. Este cunoscut mai ales ca autor al pieselor Vizita bătrînei doamne, respectiv Fizicienii, dar şi pentru proză şi, nu în ultimul rând, pentru activitatea de grafician. Dürrenmatt este preocupat de noţiunea de responsabilitate, de infinitatea de feţe ale dreptăţii, de lipsa certitudinilor şi de comedia grotescă ce rezultă din înlănţuirea tuturor acestora.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

“Smart Cities” – tema Street Delivery din acest an

Street Delivery, evenimentul care deschide strada pentru oameni şi o închide pentru maşini, ajunge la ediţia a XII-a în Timişoara.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015