• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Gong de premieră la Teatrul Național Timișoara

Publicat de Raul Bastean 28 Noiembrie 2011

Pană de automobil de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Sabin Popescu, este cea mai nouă producție teatrală pe care Teatrul Național Timișoara o aduce în lumina rampei.  Spectacolul va fi prezentat publicului în premieră absolută  în seara zilei de miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19, pe scena sălii Studio 5 a TNTm.

Romeo Ioan, Damian Oancea, Valentin Ivanciuc, Cristian Szekeres, Irene Flamann Cătălina și Onuț Danciu sunt actorii care alcătuiesc distribuția spectacolului. Echipei artistice i se alătură Zsolt Fehervari (decoruri), Krisztina Nagy (costume), Ilie Stepan (muzica) și Florian Putere (light design).

Blocat într-un sat elveţian, reprezentantul de vânzări Traps se cazează la un conac unde un grup format din patru pensionari – un procuror, un avocat, un judecător şi un executor – joacă în fiecare seară un joc „de-a tribunalul”. Traps acceptă rolul acuzatului de o crimă necunoscută. Mâncarea e bună, vinul – excelent, micile plăceri – luxoase şi întrucâtva interzise, întâlnirea pare un banchet în toată regula, iar Traps se ştie nevinovat. Totuşi, dincolo de veselia şi umorul celor prezenţi, procesul continuă cu o insistenţă ciudată, sumbră, înapoi pe firul vieţii şi al deciziilor falsului acuzat. Astfel sună descrierea spectacolului făcută de reprezentanții instituției teatrale, care îşi îndeamnă publicul să-şi pună următoarea întrebare: Unde se termină inocenţa şi când acţiunile şi dorinţele noastre ne fac responsabili de ceea ce ni se întâmplă nouă şi celor din jurul nostru? Pană de automobil este un carusel al iluziilor, o poveste fascinantă despre psihicul uman.

***

Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) este unul dintre numele majore ale literaturii şi dramaturgiei secolului XX. Este cunoscut mai ales ca autor al pieselor Vizita bătrînei doamne, respectiv Fizicienii, dar şi pentru proză şi, nu în ultimul rând, pentru activitatea de grafician. Dürrenmatt este preocupat de noţiunea de responsabilitate, de infinitatea de feţe ale dreptăţii, de lipsa certitudinilor şi de comedia grotescă ce rezultă din înlănţuirea tuturor acestora.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015