• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Gong de premieră la Teatrul Național Timișoara

Publicat de Raul Bastean 28 Noiembrie 2011

Pană de automobil de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Sabin Popescu, este cea mai nouă producție teatrală pe care Teatrul Național Timișoara o aduce în lumina rampei.  Spectacolul va fi prezentat publicului în premieră absolută  în seara zilei de miercuri, 30 noiembrie, de la ora 19, pe scena sălii Studio 5 a TNTm.

Romeo Ioan, Damian Oancea, Valentin Ivanciuc, Cristian Szekeres, Irene Flamann Cătălina și Onuț Danciu sunt actorii care alcătuiesc distribuția spectacolului. Echipei artistice i se alătură Zsolt Fehervari (decoruri), Krisztina Nagy (costume), Ilie Stepan (muzica) și Florian Putere (light design).

Blocat într-un sat elveţian, reprezentantul de vânzări Traps se cazează la un conac unde un grup format din patru pensionari – un procuror, un avocat, un judecător şi un executor – joacă în fiecare seară un joc „de-a tribunalul”. Traps acceptă rolul acuzatului de o crimă necunoscută. Mâncarea e bună, vinul – excelent, micile plăceri – luxoase şi întrucâtva interzise, întâlnirea pare un banchet în toată regula, iar Traps se ştie nevinovat. Totuşi, dincolo de veselia şi umorul celor prezenţi, procesul continuă cu o insistenţă ciudată, sumbră, înapoi pe firul vieţii şi al deciziilor falsului acuzat. Astfel sună descrierea spectacolului făcută de reprezentanții instituției teatrale, care îşi îndeamnă publicul să-şi pună următoarea întrebare: Unde se termină inocenţa şi când acţiunile şi dorinţele noastre ne fac responsabili de ceea ce ni se întâmplă nouă şi celor din jurul nostru? Pană de automobil este un carusel al iluziilor, o poveste fascinantă despre psihicul uman.

***

Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) este unul dintre numele majore ale literaturii şi dramaturgiei secolului XX. Este cunoscut mai ales ca autor al pieselor Vizita bătrînei doamne, respectiv Fizicienii, dar şi pentru proză şi, nu în ultimul rând, pentru activitatea de grafician. Dürrenmatt este preocupat de noţiunea de responsabilitate, de infinitatea de feţe ale dreptăţii, de lipsa certitudinilor şi de comedia grotescă ce rezultă din înlănţuirea tuturor acestora.

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015