• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Cine mai are nevoie de ceasornicari în secolul gadgeturilor? Afacerile celor ce redau viaţa ceasurilor nu mai ticăie ca pe vremuri, iar meseria „veche de când lumea” riscă să dispară din lipsă de ucenici. Povestea acestui migălos meşteşug, devenit „de modă veche”, o vor spune zecile de ceasuri de colecţie expuse, pe parcursul lunii martie, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii.

Intitulată Restituiri – Istoria unui meşteşug, expoziţia reconstituie prăvălia şi atelierul ceasornicarului şi bijutierului Petru Kindlein din Lugoj, în care meşterul şi-a desfăşurat activitatea în prima jumătate a secolului XX. În expunere vor fi prezentate mobilierul atelierului, bancul de lucru, uneltele specifice unui atelier de orologerie şi giuvaergie, firme, reclame de epocă; prin intermediul documentelor şi tipăriturilor de epocă va fi prezentată istoria familiei şi a meşteşugului, iar etalarea colecţiei particulare de ceasuri a domnului Emil Kindlein, nepotul meşterului, va prezenta publicului un impresionant număr de ceasuri de perete, de buzunar, deşteptătoare, de şemineu şi de mână, precizează Marcela Oprescu, curatorul expoziţiei.

Expoziţia va fi vernisată marţi, 6 martie, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Timişoara, unde va rămâne deschisă până pe 1 aprilie. Evenimentul va fi urmat, de la ora 19.30, de un microrecital al formaţiei Acoustica (Daniel-Silvian Petre & Emil Kindlein) în ceainăria Cărtureşti Mercy. În cadrul programului Muzică de colecţie, Daniel-Silvian Petre şi Emil Kindlein vor prezenta reinterpretări acustice ale unor piese de la Nirvana, The Doors, Johnny Cash, Janis Joplin, Led Zeppelin, unele dintre ele fiind şi traduse, dar şi blues de la 1930, piese culese Anton Pann sau compoziţii proprii pe versuri de Ion Minulescu şi Daniel Silvian Petre.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015