• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Dancing Queen. Povestea unei cariere, la Opera din Timişoara

Publicat de Pagini de Cultura 15 Martie 2012

Fanii lui Fredie Mercury au încă o dată prilejul de a sta pe aceeaşi scenă cu o memorabilă întruchipare a idolului lor: unul dintre cele mai longevive spectacole de balet din România, Dancing Queen. Povestea unei cariere, se află pe afişul Operei Naţionale Române din Timişoara, vineri, 16 martie 2012, de la ora 19.

Balet-rock pe muzica formaţiei Queen, spectacolul regizat de Sabine Wake este o producţie a Teatrului din Meiningen/Germania, preluată de Opera timişoreană, pe a cărei scenă a avut premiera în anul 2000. Libretul realizat de Jens Neundorf urmăreşte ascensiunea artistică a liderului legendarei trupe Queen, dar nu evită nici temele controversate, delicate sau sordide ale vieţii starului, nici crizele existenţiale, momentele paroxistice, relaţiile gay, obsesiile, decăderea şi posteritatea unui star idolatrizat de milioane de fani.

Spectacolul are un subtitlu: Povestea unei cariere. Cariera mea de dansator este legată de acest spectacol important, îmi este drag acest rol pe care îl joc şi îl trăiesc cu intensitate de fiecare dată. Spectacolul se joacă de peste 11 ani la Timişoara şi în turnee, o longevitate greu de egalat, şi de fiecare dată se joacă cu casa închisă. Sunt spectatori care au venit să-l revadă de zeci de ori cu aceeaşi încântare. Pentru mine, Freddy este rolul cu care am avut cel mai mare succes, a dat carierei mele un impuls major. Sunt un admirator al formaţiei Queen şi întotdeauna m-a fascinat personalitatea lui Mercury, iar lucrul la acest spectacol m-a ajutat să înteleg în profunzime muzica şi cultura Queen, dar şi resorturile intime care l-au dus pe Freddie Mercury, un geniu incontestabil, în starea de a crea o astfel de operă, a declarat balerinul Alin Radu, interpret al rolului Freddie. Alături de el, solişti ai spectacolului sunt Manuela Ardelean (Îngerul), Mirabela Zonai (Femeia), iar în rolul Bărbatul debutează balerinul Alexandru Pîntea. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă, iar decorul în unghi înclinat, adus din Germania şi adaptat la Timişoara de scenograful Dumitru Popescu, le impune dansatorilor performanţe deosebite, nu doar în plan artistic, ci chiar… acrobatice.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015