• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Manifestările dedicate limbii franceze şi ţărilor care o menţin în viaţă continuă la Timişoara. În zilele de de 23 şi 26 martie, cinefilii urbei sunt invitaţi să descopere cele mai bune filme din ultimii doi ani, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului de Film Francofon.

Pus la cale de Institutul Francez din Timişoara, în cadrul Sărbătorii Francofoniei, manifestarea va debuta vineri, 23 martie, de la ora ora 16, cu o selecţie a celor mai remarcabile scurtmetraje quebecoaze din ultimul an: Quebec Gold (Canada, 2011). O șansă unică de a vedea într-un singur program filmele care au fost prezentate și premiate la cele mai mari festivaluri ale lumii!

De la ora 18, festivalul continuă cu proiecţia dramei Le Vendeur (Canada, 2012), în regia lui Sébastien Pilote, un film care vorbește despre omul alienat, despre culpabilitate, despre religie și despre vânzarea de autoturisme. Producţia îi are în distribuţie pe actorii Gilbert Sicotte, Jean-François Boudreau şi Jean-Robert Bourdage.

Seara se va încheia cu o altă dramă: Incendies (Canada, 2010), în regia lui Denis Villeneuve, cu Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin şi Maxim Gaudette, peliculă nominalizată la premiile Oscar în 2011, pentru cel mai bun film străin. Adaptare a piesei de succes a lui Wajdi Mouawad, “Incendii” este o căutare inițiatică bulversantă care conjugă oroarea războiului la singular, revelând cu forță și poezie moștenirea de neșters a ciclului violenței și puterea incredibilă a capacității de rezistență, se poate citi în sinopsisul filmului.

Proiecţiile vor fi găzduite de Cinema Timiş (Piaţa Victoriei nr. 7), preţul unui bilet de intrare fiind de 6 lei, respectiv 4 lei cu reducere pentru elevi, studenți şi pensionari.

Festivalul Filmului Francofon va continua luni, 26 martie, de la ora 20, la barul timişorean Bruiaj (bd. Victor Babeș nr. 14A), publicului cinefil fiindu-i pregătită şi de această dată o dramă: La Folie Almayer (Franța – Belgia, 2011), în regia lui Chantal Akerman, o poveste despre pasiune, despre pierdere și despre nebunie, adaptată după romanul lui Joseph Conrad, ce îi are în distribuţie pe Stanislas Merhar, Aurora Marion şi Marc Barbé. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmele sunt în limba franceză, fiind subtitrate în limba română.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015