• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Atmosferă destinsă, cu muzică şi poezie. Asta le promite timişorenilor Casa de Cultură a Studenţilor care reconvoacă, în acest sfârşit de săptămână, Marea Adunare Folk. Ajuns la o nenumărabilă ediţie, dacă e să-i cităm pe organizatori, evenimentul va avea loc sâmbată, 31 martie 2012, de la ora 21, în sala 203 a CCS, unde sunt aşteptaţi toţi iubitorii de muzică folk live şi poezie postmodernă.

Chitările vor fi mângâiate şi acompaniate vocal, printre alţii, de Bogdan Racz, Cristian Săftescu şi Mihai Nistor, iar poeziile vor fi recitate de către actorii Teatrului Thespis. Poeziile vor face parte din opera lui Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se împlinesc 79 de ani, întreaga ediţie a Marii Adunări Folk de sâmbătă fiindu-i dedicată. Şi de această dată, intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.

Tot poetului Nichita Stănescu îi va fi dedicat şi spectacolul De Dor… de Nichita, programat pentru seara de miercuri, 4 aprilie, de la ora 19, pe scena mare a Casei de Cultură a Studenţilor. Ajuns la a III-a ediţie, spectacolul conceput de actorul Claudiu Dogaru va cuprinde poezii recitate de actorii Petru-Silviu Văcărescu, Adrian Korek, Mirela Puia, Iuliana Crăescu şi Florina Oneţiu, precum şi recitaluri folk ale cantautorilor Vasile Mardare, Cristian Buică, Octavian Bud, Alina Ignat, Adrian şi Cristian Ilie. Evenimentul va cuprinde şi lansarea albumului lui Vasile Mardare, Lasă-mă să te iubesc.

Începută în 2008, această serie de spectacole dedicate marelui poet, se vrea o acţiune de promovare a poeziei de cea mai mare valoare, poezie care se pare că treptat începe să fie uitată sau neglijată chiar şi de manualele şcolare. Îmbinarea cu muzica folk a făcut ca fiecare ediţie desfăşurată până acum, în aceeaşi locaţie, să se bucure de aprecierea publicului prezent (circa 400 de spectatori / eveniment), precizează Adrian Korek, coordonatorul Teatrului Studenţesc Thespis, organizatorul evenimentului împreună cu Asociaţia “Maxima”. Biletele se găsesc la librăria “Caligraf” din holul Filarmonicii Banatul.

***

Autorul a peste 20 de volume de poezii, Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983) a fost laureat de patru ori al Premiului Uniunii Scriitorilor din România, în 1975 i s-a conferit Premiul Herder la Viena, iar în anul 1980 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Marin Sorescu îl descria metaforic ca fiind toată viaţa numai şi numai poezie, cu totul şi cu totul poezie, ca un fluture într-un paradis de polen. Pentru Nichita Stănescu, Poezia nu este numai artă, este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Şi tot poezia este singura avuţie de care omul n-a fost jefuit încă.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015