• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Spectacol în premieră naţională la Teatrul Naţional din Timişoara. Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi sâmbătă, 10 martie, de la ora 19, în sala Studio 5 a instituției teatrale, unde va vedea pentru prima dată luminile rampei spectacolul Înainte de pensionare de Thomas Bernhard, în traducerea lui Ciprian Marinescu, piesă ce spune povestea unui fost torţionar, azi judecător respectat, şi a surorilor sale.

Semnat de regizorul austriac Christian Papke, spectacolul este realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, în cadrul programului „Talking About Borders” – concurs de dramaturgie destinat realităților Europei de Est, lansat la inițiativa lui Papke în anul 2004. În proiectul de la Naționalul timișorean i se alătură Lucian Moga (light design), Georg Luksch (muzică) și Alois Galle (scenografie). Doru Iosif, Ana Maria Cojocaru și Sabina Bijan sunt cei trei actori care alcătuiesc distribuția spectacolului.

„Înainte de pensionare” este povestea unui fost torționar, azi judecător respectat, și a surorilor lui. Realistă și metaforică, poetică și dură, istoria fraților Höller, uniți prin secrete, prin ură, și prin negocieri maladive ale raporturilor de forță, reprezintă o ilustrare perfectă a totalitarismului concentrat în interiorul familiei. Nostalgic după trecut, Rudolf Höller sărbătorește în fiecare an, în secret, ziua de naștere a mentorului său din perioada regimului totalitar. Este asistat ca de fiecare dată, de surorile lui, una adorându-l până la incest, cealaltă urându-l cu o patimă egală, captivi într-o relație sufocantă. Judecătorul Höller și sora lui luptă pentru a explica, pentru a justifica, pentru a înfrumuseța imaginea odioasă pe care tăcerea acuzatoare a mezinei, singura sa formă de rezistență, le-o pune în față, declară reprezentanții instituției teatrale.

Autorul piesei, Thomas Bernhard (1931 – 1989) este un dramaturg, romancier și poet austriac a cărui operă se caracterizează prin îmbinarea unui sarcasm lipsit de menajamente cu o sensibilitate specială și un umor aspru. Immanuel Kant, Puterea obișnuinței, Creatorul de teatru sau Tăietorul de lemne sunt doar câteva dintre piesele celebre ale autorului austriac. Thomas Bernhard propune un teatru al introspecției incomode în care personajul principal este, de fiecare dată, conștiința.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015