• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Suzana Dan aduce “Instalaţiile bunicii” la Galeria Calina

Publicat de Nicoleta Bodiu 31 Martie 2012

E nevoie de un public sensibil şi empatic pentru noul eveniment plastic găzduit de Galeria Calina, care ştie să privească dincolo de etichetă, dincolo de istoria artei, dincolo de spaţiul galeriei şi al muzeului… Artista Suzana Dan vine la Timişoara cu o frumoasă lecţie despre amintiri: Instalaţiile bunicii, cea de-a doua expoziţie din programul curatorial Camera Lucida.

Grădina bunicii nu este un loc în care obiectele sunt transformate în opere de artă, ci unul în care ele sunt “salvate”. Nu sunt investite cu valenţe estetice, ci cu o funcţie simbolică. Bunica nu lasă obiectele să moară, ci formează cu ajutorul lor propoziţii şi personaje. Suzana Dan recreează o scenă în care un cap de păpuşă, un ghiveci de flori sau un colţ al casei intră şi ies din contextul lor într-un joc în care graniţa dintre a intui şi a ști, a simţi şi a gândi este mai fragilă ca oricând. Artista Suzana Dan (…) recuperează ceea ce ochiul nostru trebuie învăţat să vadă cu orice preţ. Fotografiile din grădina bunicii ei, dar şi instalaţiile recreate în galerie sunt mărturia unei vieţi care în mod constant modelează şi reciclează obiectele-martori, ne explică Diana Marincu, doctorandă la Universitatea de Arte Bucureşti, curatorul programului Camera Lucida.

Expoziţia va fi vernisată luni, 2 aprilie 2012, de la ora 18, la Galeria Calina din Timişoara (Str. Mărăşeşti nr. 1-3), pe simezele căreia va rămâne vreme de o lună.

***

Suzana Dan (n.1976) a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti sub conducerea profesorului Florin Mitroi. Este inițiatorul şi coordonatorul proiectului Noaptea Albă a Galeriilor şi fondator al asociației culturale Ephemair. Începând cu 1998 expozițiile şi colaborările variate au răspândit lucrările şi instalațiile ei în muzee, galerii de artă şi spații alternative. Printre ultimele expoziții se numără: What a difference a day made la H’art Gallery în Bucureşti şi SOAP ART KOLLECTIV @ Kids Carnivale of Venice Biennale, Giardini, Veneția.

Un comentariu la “Suzana Dan aduce “Instalaţiile bunicii” la Galeria Calina”

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015