• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

De câtă vreme nu aţi mai avut parte de emoţii până… la lacrimi sau nu aţi mai făcut un gest pur şi simplu… frumos? Ei bine, Fundaţia Culturală Artmedia vă face părtaşi la un proiect absolut minunat!

Luni, 23 aprilie, de la ora 18.30, îndrăgostiţii de teatru sunt aşteptaţi la Opera Naţională, la o întâlnire de zile mari cu actorii Oana Pellea şi Marius Manole, care aduc la Timişoara un spectacol pe cât de frumos pe atât de tulburător: Oscar şi Tanti Roz, după cartea lui Eric Emmanuel Smitt, o montare a Teatrului Bulandra.

Spectacolul, ce poartă semnătura regizorală a lui Chris Simion, spune povestea unui băieţel de zece ani bolnav de cancer, Oscar, care îşi petrece ultimele săptămâni de viaţă la spital, în compania celei mai bune prietene, Tanti Roz. Bătrâna asistentă este singura care îi dezvăluie gravitatea bolii, dar îi şi redă încrederea în Dumnezeu, învăţându-l să-şi trăiască ultimele zile zâmbind. Ea îl îndeamnă să-i scrie lui Dumnezeu, povestindu-i legenda celor 12 zile divine, în care poţi trăi cât într-o viaţă.

Şi nu întâmplător a fost aleasă această piesă, proiectul demarat de Fundaţia Culturală Artmedia şi Mitropolia Banatului, cu sprijinul Organizaţiei “Salvaţi copiii” şi al Operei Naţionale Române din Timişoara, fiind unul caritabil. Reprezentaţia de la Timişoara a spectacolului Oscar şi Tanti Roz are ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor bolnavi de leucemie de la Spitalul “Louis Ţurcanu” din Timişoara. În cadrul acestui proiect ne-am propus achiziţionarea unui aparat de stocare în azot lichid a celulelor stem (model MVXC – 142) a cărui valoare se ridică la suma de 14.100 de euro, precizează organizatorii evenimentului.

În momentul de faţă există în România peste 5000 de copii diagnosticaţi cu leucemie, iar în fiecare an apar peste 500 de cazuri. Dintre acestea, mai bine de jumătate ajung să aibă parte de tratament în Clinica de Oncohematologie din Timişoara. Specialiştii de aici duc în fiecare zi o luptă grea: aceea de a salva nişte micuţi de la moarte. Şi de multe ori reuşesc. Să nu uităm însă că, dacă la nivel european rata de supravieţuire ajunge la 80%, în România mai bine de jumătate dintre copiii diagnosticaţi cu această boală mor din cauza lipsei aparaturii performante de tratare şi diagnosticare. Pentru un copil bolnav, o săptămână sau chiar o zi poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte, este argumentul “îngerilor” timişoreni care şi-au unit forţele pentru realizarea proiectului, în sprijinul căruia a fost deschis şi un cont special, având urmatoarele coordonate: Beneficiar – Organizaţia Salvaţi Copiii Filiala Timişoara, CUI – 5342934, IBAN – RO25BACX0000000270008000, banca Unicredit Ţiriac Timişoara.

Biletele pentru spectacolul din 23 aprilie au fost puse deja în vânzare, la casieria Operei, la preţul 70 şi 90 de lei, respectiv 30 de lei cu reducere pentru elevi şi studenţi.

Sursa foto: liternet.ro

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015