• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Teatrul Naţional Timişoara pregăteşte publicului său una dintre cele mai prestigioase comedii de moravuri din dramaturgia românească. Joi, 26 aprilie 2012, de la ora 19, în Sala Mare a Naţionalului timişorean are loc premiera spectacolului Gaiţele de Alexandru Kiriţescu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia.

Sub masca hilară a comediei spumoase, Gaiţele, cu subtitlul Cuibul de viespi, este o radiografie în grotesc a ceea ce se numeşte “uscăciune sufletească”. Scrisă într-un ritm extrem de alert, povestea din Gaiţele este doar un moment din cursa – comică, grotescă, tragică – a fiecăruia dintre personaje către nicăieri.

Povestea este arhi-cunoscută: Aneta Duduleanu, văduva răposatului Tasse Duduleanu, şi surorile ei îşi văd de eterna bârfă, comentează înmormântările ca pe super-show-uri, mai „bat cărţile”, se întrec în replici acide. Pare că zilele trec una după alta doar din inerţia comic-toxică a acestei familii fundamental plictisite, până când un scandal romantic în care este implicat ginerele Anetei îi dinamitează pe toţi: Gaiţele se dezlănţuie într-un ritm infernal, absurd, paradoxal, comic şi tragic în acelaşi timp, într-o avalanşă patetică fără scop, descrie noua producţie Codruţa Popov, secretar literar la Teatrul Naţional Timişoara.

Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Isabela Neamţu, Alina Iliea, Claudia Ieremia, Mălina Manovici, Ion Rizea, Matei Chioariu, Sorin Calotă,Sabina Bijan, Paula Maria Frunzetti, Daniela Bostan, Iuliana Crăescu şi Alecu Reus. Scenografia este semnată de Mihai Păcurar (decoruri) şi Stela Verebceanu (costume). Sound designul aparţine lui Horea Crişovan, iar conceptul video este semnat de wonderboy.

Următoarea reprezentaţie a spectacolului Gaiţele este programată joi, 3 mai, de la ora 19, în aceeaşi locaţie.

Şcoala de vară de leadership cultural, la Universitatea de Vest

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015