• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Eveniment de neratat pentru iubitorii de artă din Timişoara. Ştefan Bertalan, una dintre personalităţile marcante ale artei plastice româneşti contemporane, revine în oraşul natal pentru vernisajul unei expoziţii personale.

Expoziţia va fi deschisă publicului miercuri, 30 mai 2012, la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, în prezenţa artistului şi a criticului de artă Ileana Pintilie, respectiv a directorului Muzeului de Artă Timişoara, Marcel Tolcea. Lucrările lui Ştefan Bertalan, ce fac parte din colecţia muzeului, vor rămâne pe simeze în luna iunie, expoziţia putând fi vizitată zilnic, între orele 10 şi 18 (lunea închis).

Personalitate marcantă a vieții artistice timișorene, Ştefan Bertalan este unul dintre primii adepți și promotori ai curentelor artistice neoavangardiste, inovatoare din Banat și din România, fiind de asemenea şi fondatorul școlii de design și de artă experimentală din Timișoara. Este co-fondator al primului grup experimental din România “111”, iar între 1970 şi 1980 a fost membru al celebrului grup “Sigma”, aclamat internaţional cu ocazia bienalei de artă constructivistă de la Nürnberg (1969).

Activitatea didactică a lui Ștefan Bertalan s-a desfășurat pe o lungă perioadă de timp la Liceul de Artă din Timișoara, devenit principalul laborator experimental în care profesorii artiști își puneau în aplicare ideile novatoare, dar și la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, unde prezența lui a influențat în mod decisiv generații întregi de viitori arhitecți. Stabilit în Germania, Bertalan şi-a continuat activitatea artistică şi pedagogică.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015