• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Celebra pianistă Elizabeth Leonskaja și maestrul Horia Andreescu, dirijor al Orchestrei Filarmonice George Enescu din București, îi aşteaptă pe melomanii din Timişoara la o nouă întâlnire. De această dată, însă, timişorenilor nu li se pregăteşte doar un concert de excepţie, ci sunt invitaţi şi la un dialog deschis cu cei doi artişti.

Joi, 31 mai 2012, de la ora 17, Librăria Cartea de Nisip din Timișoara va găzdui o întâlnire cu Elizabeth Leonskaja şi Horia Andreescu, prilej cu care vor fi prezentate şi câteva discuri apărute sub bagheta celebrului dirijor. Vineri, 1 iunie, de la ora 19, cei doi artişti sunt invitaţii Filarmonicii Banatul, în cadrul celei de-a XXXVII-a ediţii a Festivalului Internaţional TIMIŞOARA MUZICALĂ. Concertul simfonic de vineri seara, de la Sala Capitol, propune spre audiţie Simfonia a II-a în re major op. 36 de L. van Beethoven şi Concertul pentru pian şi orchestră în si bemol major K.V. 456 de W. A. Mozart.

***

Născută în Tbilisi, Georgia, într-o familie de origine rusă, Elisabeth Leonskaja a fost un copil minune, susţinând primul concert la vârsta de 11 ani. A studiat la Conservatorul din Moscova, câştigând în timp ce era încă studentă prestigioase premii la concursurile internaţionale de pian George Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta. Și în patria adoptivă, Austria, minunatele sale realizări au fost recunoscute. A fost numită Membru de Onoare al Konzerthaus din Viena, iar în 2006 a fost premiată cu Crucea de Onoare a Austriei, Clasa I pentru serviciile sale aduse vieții culturale a țării, cea mai înaltă distincție de acest fel din Austria.

Născut la Brașov, Horia Andreescu a absolvit Conservatorul din București, urmând apoi cursuri la Academia de Muzică din Viena sub îndrumarea lui Hans Swarowsky și a lui Karl Österreicher și la Trier și Munchen cu dirijorul Sergiu Celibidache. Este distins cu premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane în 1981 la Berlin. În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali îl numește “Dirijorul anului”, iar în anul 2006 primeşte Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce. Este laureat al Premiului Comitetului Național UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002). Este fondatorul și dirijorul Orchestrei de Cameră “Virtuozii” din București. În prezent, Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015