• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Povestea Festivalului de Jazz de la Gărâna, în volum

Publicat de Pagini de Cultura 29 Mai 2012

Povestea celebrului Festival de Jazz de la Gărâna, ajuns în acest an la a XVI-a ediţie, se va depăna, preţ de o seară, la Cuib d’Arte din Timişoara (str. Mărăşeşti 14, et 1). Clubul timişorean va găzdui miercuri, 30 mai, de la ora 20, lansarea volumul Gărâna Jazz. Povestea unui festival, a locului și a publicului său, coordonat de Tinu Pârvulescu.

Acest volum surprinde, dintr-o varietate de unghiuri, dezvoltarea unui fenomen cultural și social, Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna. Aflat, în 2012, la cea de-a XVI-a ediție, festivalul atrage anual mii de fani de jazz, de munte și de socializare alternativă. E unul din cele mai mari din Europa, e căutat de vedetele jazzului contemporan, iar amploarea sa și-a pus amprenta atât pe fenomenul muzical românesc, cât și pe dinamica socială a Munților Semenicului. Finalitatea acestui volum e documentară, dar stilul în care e asamblat  deviază de la retorica istoriografică tradițională. Printre colaboratorii acestui volum se numără universitari, scriitori, melomani, jurnaliști și chiar și artiști. Contribuțiile lor se extind, ca mijloace de reflecție, de la cercetarea sociologică și investigația antropologică, până la eseu și ficțiune, precizează organizatorii evenimentului.

Au participat la scrierea acestui volum Silviu Dancu, Caius Dobrescu, Caius Giura, Marius Giura, Petru Ilieșu, Viorel Marineasa, Cristiana Mateică, Liliana Popescu, Alexandru Potcoavă, Andrea Reisz, Robert Reisz, Iulia Sur, Daniel Vighi și Smaranda Vultur.

În cadrul evenimentului, moderat de Johnny Bota şi Daniel Vighi, va avea loc şi un concert susţinut de JazzBIT Trio. Intrarea este liberă.

În acest an, Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna se va defăşura în perioada 12-15 iulie. Programul concertelor poate fi accesat pe www.garana-jazz.ro.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 1-15 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015