• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Povestea Festivalului de Jazz de la Gărâna, în volum

Publicat de Pagini de Cultura 29 Mai 2012

Povestea celebrului Festival de Jazz de la Gărâna, ajuns în acest an la a XVI-a ediţie, se va depăna, preţ de o seară, la Cuib d’Arte din Timişoara (str. Mărăşeşti 14, et 1). Clubul timişorean va găzdui miercuri, 30 mai, de la ora 20, lansarea volumul Gărâna Jazz. Povestea unui festival, a locului și a publicului său, coordonat de Tinu Pârvulescu.

Acest volum surprinde, dintr-o varietate de unghiuri, dezvoltarea unui fenomen cultural și social, Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna. Aflat, în 2012, la cea de-a XVI-a ediție, festivalul atrage anual mii de fani de jazz, de munte și de socializare alternativă. E unul din cele mai mari din Europa, e căutat de vedetele jazzului contemporan, iar amploarea sa și-a pus amprenta atât pe fenomenul muzical românesc, cât și pe dinamica socială a Munților Semenicului. Finalitatea acestui volum e documentară, dar stilul în care e asamblat  deviază de la retorica istoriografică tradițională. Printre colaboratorii acestui volum se numără universitari, scriitori, melomani, jurnaliști și chiar și artiști. Contribuțiile lor se extind, ca mijloace de reflecție, de la cercetarea sociologică și investigația antropologică, până la eseu și ficțiune, precizează organizatorii evenimentului.

Au participat la scrierea acestui volum Silviu Dancu, Caius Dobrescu, Caius Giura, Marius Giura, Petru Ilieșu, Viorel Marineasa, Cristiana Mateică, Liliana Popescu, Alexandru Potcoavă, Andrea Reisz, Robert Reisz, Iulia Sur, Daniel Vighi și Smaranda Vultur.

În cadrul evenimentului, moderat de Johnny Bota şi Daniel Vighi, va avea loc şi un concert susţinut de JazzBIT Trio. Intrarea este liberă.

În acest an, Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna se va defăşura în perioada 12-15 iulie. Programul concertelor poate fi accesat pe www.garana-jazz.ro.

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015