• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Ada Hausvater, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franţa

Publicat de Pagini de Cultura 23 August 2012

Motiv de imensă bucurie pentru Teatrul Naţional din Timişoara. Ministerul Culturii și Comunicării din Franța i-a acordat Adei Hausvater – manager al Naționalului timişorean, regizor, doctor în teatru și senator de onoare al Universității de Vest Timișoara – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Ordinul Artelor și Literelor este, conform decretului de constituire 57-549/1957, o decorație onorifică având scopul de a „recompensa acele persoane care s-au distins prin creațiile lor în domeniul artistic sau prin contribuția pe care au avut-o în propagarea artelor și literelor în Franța și în lume”. În scrisoarea ce însoțește documentul emis în data de 13 aprilie 2012, ministrul francez al culturii și comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor și Literelor este una dintre principalele distincții ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez.

Propunerea pentru nominalizare a venit din partea Institutului Francez din Timișoara, în baza realizărilor artistice și manageriale care au condus la decizia Consiliului Ordinului, respectiv a Ministerului Culturii și Comunicării de a acorda managerului Teatrului Național titlul de Cavaler, precizează Codruța Popov, Secretar literar al TNTm.

***

De la absolvirea Academiei de Teatru și Film, în 1997, Ada Hausvater a montat peste douăzeci de spectacole în teatre din România și Republica Moldova, atacând un repertoriu extrem de variat, de la dramaturgia clasică (O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, Prăpăstiile Bucureștilor după Matei Millo, Trei surori de A. P. Cehov), la teatrul contemporan, adaptări și scenarii pentru teatru (La răscruce de vînturi după Emily Brontë, Copenhaga de M. Frayn, Scrinul negru după G. Călinescu, Dansează… fetele Mundy! de Brian Friel, Împăratul muştelor de N. Williams după W. Golding, Când Isadora dansa de Martin Sherman etc.).

Ca manager, a construit Teatrului Național o identitate puternică, modernă, europeană. Dintre obiectivele mandatelor manageriale ale Adei Hausvater, realizate sau continuate în cel de-al doilea (început în 2011), amintim: plasarea în circuitul teatral a două noi săli de teatru – Sala 2 (parte a fostului bastion al Cetății Timișoarei, fost manej imperial, fostă sală de sport, recuperată dintr-o avansată stare de degradare) și Studio 5; realizarea Fabricii de decoruri, prima structură de acest gen din România; recuperarea sinagogii desacralizate din cartierul Fabric și transformarea sa într-o nouă sală de spectacole, în cadrul viitorului Centru European de Antropologie Multiculturală a Spectacolului (obiectiv în lucru); includerea Teatrului Național în circuitul cultural european prin afilierea și implicarea în programele unor importante rețele teatrale europene (Atelier Européen de la Traduction, European Theatre Convention); crearea unei dimensiuni europene importante a festivalului organizat de Teatrul Național – Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, certificată de cooptarea FEST-FDR în E.F.A. – European Festivals Association, cea mai importantă rețea europeană de profil.

Mai mult decât atât, trebuie menționat, de asemenea, că Ada Hausvater a pus bazele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, structură cu profil civic al cărei scop este dezvoltarea Timișoarei în parametrii nominalizării orașului pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021.

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015