• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Celebrul actor Nick Mancuso, de la Hollywood la Timişoara

Publicat de Ana Brunner 25 Octombrie 2012

Fanii din Timişoara ai cunoscutului actor de teatru și film Nick Mancuso au ocazia să-şi întâlnească idolul chiar la ei acasă. Actorul se va afla, în acest sfârşit de săptămână, în oraşul de pe Bega, fiind principala vedetă a două evenimente speciale puse la cale de Teatrul Naţional.

Astfel, vineri, 26 octombrie, de la ora 19, la Studio 5 va avea loc premiera spectacolului Dumnezeu e un mafiot de Nick Mancuso, în prezența autorului, care va susţine sâmbătă, 27 octombrie, şi un masterclass la TNT.

Conceptul și interpretarea spectacolui de la Naționalul timișorean aparțin lui Doru Iosif – actor, muzician, scriitor – căruia i se alătură muzicianul Sebastian Hamburger. Echipa acestui proiect este completată de Dorothea Iordănescu (scenografia); Ștefan Iordănescu semnează light-design-ul, iar conceptul video aparține lui Lucian Matei.

“Dumnezeu e un mafiot” spune povestea unui om al străzii, alcoolic şi rătăcit care, în seara de Ajun, se crede Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-și argumenta convingerea este o radiografie tragică și comică, ludică și dureroasă, armonică și cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care, de altfel, mulți semeni de-ai noștri, loviți de transformările brutale ale societății contemporane, le descoperă. Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale. Să fie oare vagabondul nostru Dumnezeu? Să fie oare Iov, personajul biblic care a trebuit să-și dovedească tăria credinței într-un mod atât de dramatic? Dincolo de toate aceste întrebări, “Dumnezeu e un mafiot” este o minunată poveste despre compasiune și despre responsabilitate, punctează Codruţa Popov, secretar literar al TNT.

* * *

Actor de teatru și film, celebru pe platourile de filmare hollywoodiene, ca și pe cele ale caselor de filme, televiziunilor și scenelor de teatru canadiene, Nick Mancuso este, de asemenea, binecunoscut în mediile culturale americane și canadiene ca scriitor, profesor, artist plastic și producător. Premiat cu cele mai importante distincții artistice din Canada, laureat al New York Film Festival pentru filmul său The Last Gamble, Nick Mancuso a colaborat de-a lungul timpului cu mari personalității ale literaturii și teatrului, cum ar fi Tennessee Williams, Israel Horowitz sau Michael Ondajtee. Este, de asemenea, autorul a trei volume de poezie, două romane, un manual de arta actorului, o culegere de eseuri filosofice referitoare la Hollywood și noile media și a numeroase scenarii. În 1969, scrie prima piesă, Weeds, urmată de Hotel Praga, The Death of Socrates (text preluat și de televiziunea națională canadiană), Duse, Dumnezeu e un mafiot, Sinatra, an American Faust, Promethaeus. Creațiile sale au fost prezentate nu doar pe contintentul american, ci și în Franța, Suedia, Cehia, Germania, Croația și România.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015