• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Reputata graficiană Suzana Fântânariu îi aşteaptă pe amatorii de artă cu încă o expoziţie de grafică obiectuală. Intitulată “Antropomorfie”, expoziţia va fi vernisată joi, 14 martie 2013, de la ora 20, la Cafeneaua D’Arc (Piaţa Unirii nr.5). Cuvântul de deschidere îi va aparţine scriitoarei Aurora Dumitrescu.

Creaţiile artiştilor contemporani pot avea un impact cultural coabitând cu publicul într-un “loc” în care comunicarea relaxantă (verbală, vizuală, muzicală) are menirea de a restructura profilul uman proiectându-l sub arcadele protectoare ale zidului cu lumina de seară, ne mărturiseşte artista Suzana Fântânariu-Baia.

Receptivă şi inventivă, mistuitoare de idei transmise către public prin limbajul vizual contemporan, predispusă la reconversii artistice când este vorba de obiect, Suzana Fântânariu-Baia expune o serie de lucrări fiecare din ele având în imediata vecinătate a lucrării bidimensionale un obiect dispus prin pondere să încarce vizualul cu o umbră mai evidentă ţinând cont că activitatea, viaţa din interiorul cafenelei şi a clubului se petrece de la orele 20 înspre miezul nopţii. Provocând atenţia Zeului Molloch, experienţa vizualizării în lumina artificială pe fond musical fără a ignora conversaţia dintre oameni, constă în expunerea unui grupaj coerent de lucrări intitulat “Antropomorfie”. El lasă în umbră detaliile aderând la “intarsia” eternităţii în zidul de cărămidă, dezgolit, decorticat ca temporalitate atunci când este vorba de “humanus”, declară, la rându-i, Caius Ovidiu Merşa, managerului clubului D’Arc.

* * *

Grafician de renume internaţional, Suzana Fântânariu s-a născut în 15 septembrie 1947, la Baia, Suceava. Între 1970 şi 1975 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, iar în 1985 îşi continuă studiile în Italia, unde a obţinut o Bursă de studii la Roma. Actualmente profesor universitar doctor la Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Suzana Fântânariu este posesoarea a numeroase premii şi distincţii, printre care amintim Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România (1999); Premiul I al Bienalei Internaţionale de Artă contemporană a ţărilor francofone Paris, Franţa (1992); Premiul II la Bienala de gravură Maastrich, Olanda (1993); Medalia de argint la Expoziţia Internaţională de gravură, Beijing, China (1998); Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de “Cavaler” pentru realizări artistice şi promovarea culturii (2000); sau Premiul de excelenţă al Bienalei internaţionale de gravură Beijing, China (2003).

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Grupului International de Gravura “SMTG”, Cracovia, Polonia.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015