• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, cu premiera Vremuri de pace, în regia lui Hajdu Szabolcs. Tânărul regizor din Budapesta, deţinător al mai multor premii internaţionale, nu semnează doar regia, ci este şi actor în propria piesă. Modul unic de a lucra, precum şi prezenţa sa pe scenă naşte momente de mare naturaleţe, care se suprapun pe situaţiile absurde, stilizate, suprarealiste.

Mai mult decât atât, la crearea spectacolului montat în sala mare a teatrului au contribuit actorii, dar şi renumitul artist plastic şi scenograf Iuliana Vîlsan. Deţinătoarea premiului Uniter este, în această stagiune, la a doua colaborare cu teatrul din Timişoara, ea fiind autoarea decorului pentru spectacolul de mare succes Gardenia. Imaginea vizuală cu totul aparte a Iulianei Vîlsan este completată de András Nagy, care asigură şi light design-ul montării. Pe lângă numeroase alte distincţii, András Nagy a câştigat şi premiul pentru cel mai bun cameraman la Festivalul Filmului Maghiar. Astfel, întâlnirea regizorului cu cei doi artişti a născut un decor neobişnuit, un mediu concret şi absurd deopotrivă, dar şi crud, în totală concordanţă cu piesa. De asemenea, din distribuţie fac parte şi actriţa cu origini transilvănene Török-Illyés Orsolya, actorul Szabó Domokos, precum şi actorii trupei TMST: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Emília Borbély B., Hajdu Szabolcs, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Tar Mónika şi Tasnádi-Sáhy Noémi.

În „Vremuri de pace”, Szabolcs Hajdu ne dezvăluie lumea în care urmărim parcursul unui artist, viaţa lui de familie, cercul de prieteni şi societatea în care trăieşte. Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărţi, primeşte o ofertă de a scrie o piesă de teatru. Moartea tatălui, agitaţia prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei şi atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creaţie. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale şi catastrofale, astfel sună descrierea spectacolului făcută de reprezentanţii Teatrului Maghiar din Timişoara.

Înainte de construirea spectacolului Vremuri de pace, echipa a trecut printr-o perioadă mai lungă de pregătiri. Printr-un workshop intensiv, organizat de regizor, actorii au avut ocazia de a experimenta limitele comunicării teatrale, exploatând astfel diferite forme de exprimare, pentru ca, prin apariţia unor personaje, povestea să ia o nouă turnură. Scenariul spectacolului se bazează pe improvizaţiile apărute de-a lungul repetiţiilor, folosind din plin aportul actorilor, astfel că spectatorii pot urmări un spectacol complet, ce are mult din personalitatea fiecăruia dintre cei care vor urca pe scenă.

După premiera din data de 27 martie, spectacolul se va juca pe 7 şi 21 aprilie. Datorită spaţiului de scenă special, accesul în sală nu este permis după începerea spectacolului.

***

Szabolcs Hajdu şi-a început cariera în lumea teatrului, apoi a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Film din Budapesta. Cu primul său film de lung metraj, Macerás Ügyek, a câştigat premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. A participat apoi la diferite evenimente cinematografice de înalt rang. La Festivalul Filmului Maghiar, lungmetrajele sale s-au bucurat de un real succes, Hajdu câştigând în repetate rânduri marele premiu. Poate cel mai important succes al său a fost faptul că Ungaria a propus filmele sale Palme Albe (Fehér tenyér) şi Bibliotheque Pascal la premiul Oscar. Szabolcs Hajdu are legături puternice cu România, regizând şi trăind aici o perioadă îndelungată. Pe lângă actori transilvăneni regăsim în filmele sale nume mari precum Oana Pellea, Gheorghe Dinică, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu sau Ion Sapdaru. După ce şi-a dedicat o mare parte a carierei lungmetrajelor cu un caracter aparte, neconvenţionale, regizorul de film revine în lumea teatrului, respectiv în România.

FOTO: Biro Marton

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015