• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Sub acest motto se desfăşoară campania umanitară pentru dotarea cu aparatură a Clinicii de Neonatologie Bega din cadrul Spitalului Judeţean Timiş, în sprijinul căreia au venit artişti valoroşi ai oraşului de pe Bega printr-un concert ce a impresionat în mod profund publicul numeros prezent în Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii. Ovidiu Rusu, Nada Petrov, Corina Murgu, Cristian Duţă, Marius Bernecker şi Art Kammerorchester Timişoara au prezentat un program integral Antonio Vivaldi, interpretând capodoperele acestuia, Anotimpurile.

Despre muzica clasică am auzit multe, atât elogii aduse de către mari melomani, cât şi păreri mai sceptice; la fel despre Mozart, Strauss sau alţi mari compozitori, despre simfonii şi despre opere. Unii sunt atinşi de acest gen, alţii rămân reci şi distanţi. Dar despre Anotimpurile de Antonio Vivaldi nu am auzit încă pe nimeni contestând ceva. Şi probabil nici nu voi auzi, pentru că aceste capodopere ale muzicii nu doar baroce, ci din toate timpurile, nu pot trece fără a lăsa o urmă, o umbră, un ecou al unui singur sunet din armonia cu care sunt construite. Şi e firesc, pentru că noi oamenii, timpul, societatea, viaţa, natura şi tot ce ne încojoară trăim într-o continuă metamorfoză, trăim schimbându-ne zi de zi, trăim lucruri diverse, experimentăm şi ne lăsăm transformaţi, mai mult sau mai puţin, de fiecare întâmplare, fiecare eveniment, fiecare fenomen ce se manifestă în noi sau în afara noastră. La fel se întâmplă şi cu Anotimpurile, cele de Vivaldi, sau cele pe care le resimţim în mediul nostru înconjurător. Nu putem rămâne imuni la ele, totul în viaţa noastră se schimbă în funcţie de trecerea lor inevitabilă – hainele, mâncarea, vacanţele şi sărbătorile, toate micile amănunte ce construiesc existenţa noastră sunt atinse de aceste patru timpuri diferite. De aceea, în sufletul fiecărui om există un loc şi pentru această muzică a lui Antonio Vivaldi, pentru că ea e deja prezentă în noi dinainte de a-şi face auzit primul sunet, purtăm în noi soare şi furtună, seninătate şi întuneric, bucurie şi tristeţe, viaţă, moarte, pasiune, truda muncii, tristeţea bobului de grâu ce moare pentru a da viaţă unei noi plante, veselia recoltei, strugurii zdrobiţi în teasc şi vinul – simbol al vieţii şi al fericirii, şi nu în ultimul rând, muzica, acea coloană sonoră a vieţii noastre, acele sunete ce sunt omniprezente, răsunând în interior. Şi toate acestea le regăsim în muzica lui Antonio Vivaldi, de aceea ne încântă, de aceea rămânem fascinaţi de frumuseţea ei, de aceea, ceva în sufletul nostru tresare şi gândim „Da, cunosc sentimentul acesta!”.

Pentru acest moment pe care cu toţii l-am trăit la concertul ce a avut loc la Domul Romano-Catolic din Timişoara, luni seară de la ora 19.30, trebuie să le mulţumim acestor artişti minunaţi, desăvârşiţi, pe care suntem mândri, noi toţi, ca oraş, că îi avem între noi şi putem să îi ascultăm atât de des: Ovidiu Rusu, Nada Petrov, Corina Murgu, Cristian Duţă,  Marius Bernecker şi Art Kammerorchester Timişoara, care au realizat o seară unică, într-un loc atât de special , şi căruia i-au reliefat încă şi mai mult arhitectura unică prin armonia desăvârşită a lucrărilor lui Antonio Vivaldi, prin calitatea extraordinară a interpretării lor, prin fiecare detaliu pe care l-au realizat cu aceeaşi măiestrie cu care maeştrii Barocului îşi realizau bijuteriile. O adevărată capodoperă a muzicii, construită cu eleganţă, fineţe şi înaltă tehnică interpretativă, aşa cum ne-au obişnuit şi răsfăţat de fiecare dată artiştii noştri.

Totuşi, să nu uităm, că dincolo de toate acestea, concertul de luni seară a avut şi continuă să aibă pentru noi o menire specială şi foarte importantă. Aceea de a ne face conştienţi, atenţi şi responsabili cu viaţa noastră şi a copiilor noştri. Concertul Anotimpurile a fost dedicat campaniei umanitare de dotare cu aparatură a Clinicii de Neonatologie Bega din cadrul Spitalului Judeţean Timiş, iar Corina Gluhovschi a fost cea care ne-a arătat tuturor importanţa pe care această campanie o are în viaţa noastră. Pentru că trebuie să deschidem ochii şi să realizăm că suntem neputincioşi atunci când o boală ne atinge copilul şi că singurele braţe în care îi punem sunt ale medicilor, medici buni, responsabili, dar care au nevoie de mult mai multă aparatură decât cea de care dispun. Suntem conştienţi cu toţii că fondurile nu ajung, dar ne dăm seama că este datoria noastră să facem ceva în acest sens poate de abia atunci când pruncul nostru este într-un pericol. Dar putem să facem asta înainte, putem să facem ceva pentru copiii noştri, pentru copiii pe care încă poate nu-i avem dar îi vom avea, pentru nepoţi, pentru copiii prietenilor noştrii sau pentru copii, în general, pentru că ei merită asta. Ei merită ca noi să ne implicăm în lumea şi în societatea în care ei vor creşte şi vor trăi, ei merită să vadă că lumea nu este minunată doar în poveşti şi cântece, ci în realitate, că cineva face ceva pentru ei, astăzi, acum. De aceea concertul pe care l-au susţinut artiştii noştri, conştienţi de gravitatea acestei situaţii şi dornici de a se implica cu adevărat în societatea noastră, a tuturor, ne invită la a ne gândi în mod serios la datoria pe care o avem şi de a acţiona pentru noi şi pentru micuţii noştri.

Poate mulţi dintre noi sunt sceptici la a dona bani într-un cont, pentru orice campanie. De aceea această campanie este una transparentă, în care ne putem implica fără griji sau restricţii, în care putem lua parte cu convingere şi siguranţă şi în care primim toate informaţiile şi datele de care avem nevoie. Pentru că e greu şi e grav, ca atunci când unul din copiii noştri se îmbolnăveşte să mergem cu el în străinătate, pentru că aici, la el acasă, nu-l putem ajuta, şi este paradoxal să întâlnim acolo un medic român, plecat de la noi pentru că aici are mâinile legate şi nu poate face nimic pentru copilul nostru. De aceea se face această campanie, pentru că avem cu toţii nevoie de ea şi noi suntem aceia care ne putem spijini şi ajuta unul pe celălalt, iar dovada faptului că acest concert a reuşit să trezească în cei peste 800 de spectatori ai săi simţul acestei responsabilităţi este suma de 6895 de lei adunată în urma concertului pentru secţia de Neonatologie Bega a Spitalului Judeţean Timiş.

În concluzie, vă invit să intraţi pe site-ul campaniei www.beganeonat.ro pentru a vedea cu adevărat care este esenţa acestei campanii în care suntem chemaţi să ne implicăm cu toţii şi sper ca fiecare din noi să fie, aşa cum spunea şi Corina Gluhovschi, măcar cu sufletul alături de cei care chiar depun un efort pentru noi toţi şi pentru lumea în care trăim.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015