• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Asociaţia Culturală „Art Time”, împreună cu Incanto Quartetto şi sub Patronajul Consulatului General al Republicii Italia la Timişoara a pregătit timişorenilor un festival tematic, în premieră anul acesta, pentru a aniversa ziua Italiei şi pentru a face cunoscut publicului larg unul din cei mai prodigioşi compozitori italieni. „Zilele Rossiniene” se vor desfăşura la Timişoara între 27-31 mai, prezentând patru faţete diferite ale compozitorului Gioachino Rossini.

Festivalul se deschide luni seară, în 27 mai 2013, când de la ora 19.00, melomanii timişoreni vor putea audia la Opera Română din Timişoara, o Gală Rossini, susţinută de soliştii Operei Române din Timişoara şi solişti invitaţi, la pupitrul orchestrei aflându-se bine-cunoscutul dirijor italian David Crescenzi. În seara de miercuri, 29 mai,  Zilele Rossiniene se continuă cu Petite Messe Sollenelle, la Domul Romano-Catolic din Timişoara, unde intrarea va fi liberă. Această Petite Messe Sollenelle este ultima lucrare pe care a scris-o Rossini, despre care el însuşi spunea „Bunule Dumnezeu, iată sfârşită această mică şi săracă missă. Este oare muzică sacră ceea ce eu am compus, sau mai degrabă o muzică damnată? Eu sunt născut pentru opera comică, Tu ştii bine! Un pic de ştiinţă, un pic de suflet, asta e tot. Fii binecuvântat şi acordă-mi Paradisul!”. Sunt cuvintele cu care şi-a încheiat Rossini opera componistică – cuvinte ce îl relevă ca un compozitor sincer şi modest, care a compus o operă elegantă şi plină de fineţe şi subtilitate. În continuarea Zilelor Rossiniene, joi seară, în 30 mai, de la ora 19.00, la Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara, Incanto Quartetto vor susţine un concert aparte, alături de invitaţi de seamă, cu un repertoriu special şi aranjamente inedite ale lucrărilor lui Gioachino Rossini pentru cvartet şi la care sunt invitaţi toţi iubitorii de artă. Intrarea la concertul Incanto Quartetto este liberă. Festivalul se încheie în sala Operei Naţionale Române Timişoara cu montarea celebrei opere Bărbierul din Sevilla, vineri seară, de la ora 19.00, sub bagheta maestrului David Crescenzi.

De ce Rossini? – ne-am putea întreba. Şi este o întrebare bună care merită un răspuns pe măsură. Despre Rossini, dincolo de celebrul său Bărbier din Sevilla, nu prea mai ştim nimic. Poate am auzit că a fost la timpul său cel mai iubit şi mai aclamat compozitor de operă italian, poate am auzit că a fost şi el un copil prodigios, la fel ca Mozart, care a cântat la 5 instrumente, care a compus de la o vârstă foarte fragedă şi care s-a consumat în totalitate pentru muzica sa, simţind către sfârşitul vieţii că istoria l-a depăşit, la fel ca oricare alt geniu. Dar totuşi, ce îl face atât de special încât să-i fie dedicat un întreg festival, care, cu toate că pare mic, este de o mare valoare şi are invitaţi pe scenele sale mari muzicieni şi solişti, nu doar ai oraşului nostru, ci şi din alte colţuri ale continentului nostru. În primul rând, pentru că festivaluri Rossini sunt doar câteva în întreaga lume, iar acest compozitor merită să fie cunoscut prin bucuria de viaţă nebună pe care o debordează lucrările sale. Operele lui Rossini nu se aseamănă altor opere, ale altor compozitori. Sunt unice prin asemănarea lor cu şampania, spumante, pline de viaţă şi culoare, lipsite de acel dramatism uneori dureros al operei în general. Totodată, operele lui Rossini necesită o atenţie specială, necesită o tehnică aparte, solişti de o anumită factură, repetiţii speciale, iar acest festin muzical italian, acest buchet de flori a fost pregătit publicului timişorean la un înalt nivel artistic şi cu o deosebită grijă şi atenţie de către Opera Română Timişoara.

Merită încercat acest festival, merită cunoscut acest compozitor, pentru că trăim într-o societate destul de ştearsă, foarte ocupată şi adeseori supra-dramatizată. Iar Rossini ne întoarce la bucuria simplă şi exuberantă a vieţii, ne scoate puţin din culoarea noastră gri monotonă şi ne transpune într-un teritoriu colorat şi vesel, pitoresc şi covârşitor, şi asta nu doar prin opera sa Bărbierul din Sevilla, ci şi prin celelalte lucrări ale sale, prezentate în acest festival şi propuse tuturor iubitorilor de muzică timişoreni. Din pasiune pentru muzică şi afecţiune faţă de publicul său, organizatorii acestui festival au hotărât ca două concerte să fie cu intrare liberă, pentru a veni în întâmpinarea publicului şi mai ales a tinerilor, faţă de care Incanto Quartetto are un ataşament special şi pe care îi conduce spre a cunoaşte cu adevărat frumuseţea acestei muzici culte şi calitative.

În concluzie, Asociaţia Culturală Art Time vă invită să luaţi parte la acest minunat festival dedicat lui Gioachino Rossini, garantând prin evenimentele sale variate un timp de neuitat în ambianţa muzicii italiene şi în cadrul unor edificii de mare valoare arhitecturală şi artistică ale oraşului nostru.

„Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan – prima premieră a stagiunii 2018-2019, la TNTm

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu umor.

Spectacol de colinde și obiceiuri de Crăciun alături de Ansamblul Profesionist Banatul

Nume importante ale muzicii populare vor aduce spiritul curat al Crăciunului de altădată prin cântece și dansuri, la Casa Studenților.

Din Banat în toată țara, spectacol dedicat Centenarului

Îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, din inima Ardealului, este invitatul special al evenimentului.

Patru generaţii Mattis-Teutsch, în expoziţie la Muzeul de Artă

Expoziţia aduce în faţa publicului picturi, sculpturi, animaţii 3D şi instalaţii aparţinând familiei artistului Mattis-Teutsch.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015