• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Debut artistic: Recital de orgă cu Viorel Ciurtin

Publicat de Pagini de Cultura 19 Iunie 2013

Un debut artistic de succes înseamnă mai mult decât averea multor oameni. Dar mai ales atunci când el are loc pe instrumentul rege, ORGA, este o înălţare spre universul muzical cel mai înalt, cel mai iubit şi cel mai frumos. Aceasta se va întâmpla în seara de miercuri, 19 iunie 2013, la ora 19, pe orga Barocă din Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din Timişoara (Str. Independenţei nr. 19), în cadrul festivalului Barocul în ipostaze contemporane. Protagonistul recitalului este tănărul organist timişorean Ciurtin Viorel.

Programul cocertului conţine lucrări pentru orgă din perioada Barocului italian şi german precum şi lucrări de virtuozitate din repertoriul romantic francez.

Viorel Ciurtin s-a născut în anul 1982 la Timişoara. A studiat pianul şi orga la Colegiul Naţional de Muzică Ion Vidu din Timişoara cu Prof. Amalia Teglas şi Mihaela Bedicova. A urmat cursurile Facultăţii de Muzică a Universitaţii de Vest din Timişoara, susţinând Licenţa în interpretare instrumentală, cu specializarea orgă, la clasa Prof. univ. dr. Felician Roşca. În anul 2009, sub conducerea aceluiaşi profesor şi organist şi-a finalizat studiile de Masterat. În anul 2008 beneficiază de un stagiu Erasmus la Facultatea de Muzică din Szeged, în Ungaria, la clasa Prof. univ. dr. Laszlo Csanadi. În cursul anului 2010 s-a perfecţionat în arta organistică în Italia la Conservatorul Naţional din Cuneo, la clasa Prof. Massimo Nosetti. A urmat, de asemenea, cursuri de măiestrie artistică cu celebrul profesor Helmuth Plattner la Bayreuth în Germania şi Domenico Severin în Franţa.

În anul 2008 câştigă Medalia de Bronz la Concursul Internaţional de Orgă de la Szeged (Ungaria), iar în anul următor obţine premiul Eduard Terenyi la Concursul de Orgă din cadrul Festivalului Timorgelfest de la Timişoara. Susţine ca partener sau solist concerte în diferite programe internaţionale organizate de UVT în Austria, Ungaria, Polonia şi Italia. În anul 2009 a interpretat partea de orgă din Simfoniei a III a cu orgă în do minor op.78 de Saint -Saens, iar în anul 2010 Requiem op. 9 de Maurice Durufle, în concertele Filarmonicii Banatul din Timişoara în Festivalul Timorgelfest. În prezent este profesor la clasa de orgă de la Liceul de Artă Sabin Drăgoi din Arad.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015