• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Festivalul de dans contemporan “conTEMPO”, la prima ediţie

Publicat de Pagini de Cultura 5 Iunie 2013

Ritm, viaţă, dragoste, luptă, împăcare… atingere, neatingere, libertate, gingăşie, violenţă… emoţie, frumuseţe, indiferenţă, tristeţe, disperare, bucurie – nu există nimic ce să nu existe în arta dansului contemporan. Pornind de la această idee a luat naştere conTEMPO, primul Festival de dans contemporan de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 10 – 15 iunie 2013.

Organizat de Centrul Cultural German Timişoara, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, cu susţinerea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, el invită publicul timişorean la spectacole, filme, o expoziţie de fotografie şi un atelier de dans, toate centrându-se în jurul diverselor moduri de a percepe timpul prin mişcare şi a mişcării în timp. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Săptămâna de dans contemporan începe cu unul dintre cele mai recente spectacole ale Teatrului Odeon din Bucureşti. “Şaraiman” este un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, marca Răzvan Mazilu: o invitaţie de a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditaţie mereu actuală, profund umană: teama de ratare. Spectacolul este conceput şi dansat de Răzvan Mazilu, ca actor de stand-up-comedy fiind invitat Dan Badea, totul pe fundalul muzicii lăutăreşti a Romicăi Puceanu. Pentru realizarea coregrafiei a putut fi câştigat prestigiosul coregraf israelian Nadar Rosano, anunţă reprezentanţii CCG Timişoara. Spectacolul, producţie a Teatrului Odeon şi a Fundaţiei perfoRM, va fi prezentat în data de 10 iunie, la ora 19, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş.

Marţi, 11 iunie, tot de la ora 19, la Muzeul Banatului, în mansarda Bastionului Theresia, va fi vernisată expoziţia de fotografie a Arhivei de dans din Köln şi a Goethe-Institut. Intitulată Timp oprit. Imagini ale dansului, expoziţia prezintă o selecţie de lucrări a unor fotografi de dans şi artişti plastici din Germania şi privirea lor asupra dansului şi a mişcării. În centrul expoziţiei stă prezentarea diferitelor poziţii estetice – deseori contrastante – oferind astfel privitorului o imagine comparativă asupra fotografiei de dans germane. Expoziţia va fi deschisă de către artistul Camil Mihăescu. În deschidere va dansa Ioana Ispas, care va susţine a doua zi, în ziua de 12 iunie, de la ora 9, la Casa Studenţilor, un atelier de dans. Expoziţia de fotografie de dans Timp oprit. Imagini ale dansului va putea fi vizitată în mansarda bastionului până la data de 12 iulie.

Zilele de miercuri şi joi sunt dedicate filmului de dans: în cele două seri, în Piaţa Unirii, vor fi prezentate pe rând filmul Blush al regizorului belgian Wim Vandekeybus şi PINA al lui Wim Wenders, ambele cu începere de la ora 22.

Plecând de la un spectacol creat în 2002, Compania Ultima Vez a conceput filmul Blush sub forma unei plimbări exploratorii între peisajele sălbatice ale Corsicii şi locurile rău famate din Bruxelles. Ca nişte patine explozive, corpurile devin prada pasiunilor şi suferinţelor, ritmate de o muzică rock eliberatoare. Un film cult în domeniul cinema-ului coregrafic. Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză, precizează organizatorii evenimentului.

PINA, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film documentar, a fost realizat în colaborare cu ansamblul de dans al Tanztheater Wuppertal Pina Bausch şi prezintă arta unică a extraordinarei coregrafe Pina Bausch, care a plecat dintre noi în vara anului 2009, înainte de a putea vedea acest film realizat de un alt mare nume, de data aceasta al filmografiei germane, Wim Wenders. Filmul va putea fi vizionat cu subtitrare în limba română.

Festivalul se încheie în seara de sâmbătă, 15 iunie, cu instalaţia de dans timeGaps a trupei de dans IPtanz din Köln. Prima din seria “tanzSTOPP”, instalaţia “timeGaps” abordează ideea de aşteptare. Când, unde, de ce şi cum aşteptăm noi în viaţa noastră de zi cu zi? Cum depăşim sau umplem acest timp al aşteptării? Trupa de dans IPtanz, sub coordonarea coregrafei Ilona Paszthy va realiza în 14 şi 15 iunie la Timişoara câteva „atacuri de dans” în spaţiul public. Scenele vor avea loc în jurul oamenilor care aşteaptă. Materialul video realizat în timpul acestor intervenţii de dans vor însoţi performance-ul live, ce va avea loc în data de 15 iunie, la ora 19, în sala festivă a casei Adam Müller Guttenbrunn, unde momentele, imaginile şi poveştile se vor contopi. Spectacolul se va desfăşura în limba engleză, conchid reprezentanţii Centrului Cultural German Timişoara.

Parteneri ai Festivalului de dans contemporan conTEMPO sunt: Institutul Francez Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul Banatului, Teatrul Naţional Timişoara, Casa Studenţilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat. Susţinători sunt Ministerul German de Externe, Goethe-Institut, Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara.

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015