• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Serată de muzică franceză la Fundaţia TRIADE

Publicat de Pagini de Cultura 25 Iunie 2013

Fundaţia TRIADE le-a pregătit iubitorilor de muzică bună o seară pe ritmuri franceze. Evenimentul va avea loc marţi, 25 iunie, cu începere de la ora 20:00, la sediul fundaţiei de pe Calea Martirilor, nr. 51/45 şi îi va avea drept invitaţi pe Valentina Elena Verlan (soprană), Anca-Elena Negruţ (flaut), Cristina Constantin (vioară), Cosmin Hărşian (clarinet) şi Victor Andrei Părău (pian).

Programul Seratei de muzică franceză include lucrări de D. Milhaud – Suita pentru vioară, clarinet şi pian, F. Poulenc – Sonata pentru flaut şi pian şi O. Messiaen – Trois Mélodies (voce şi pian), Resurrection din Chants de terre et de ciel (voce, pian), Le Merle Noir (flaut, pian), Abîme des oiseaux din Quatuor (clarinet solo) şi Louange à l’Immortalité de Jésus din Quatuor (vioară, pian).

***

Valentina Elena Verlan este soprană de coloratură, absolventă a Facultăţii de Muzică din Timişoara din cadrul Universitaţii de Vest, artist liric în cadrul Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara. A interpretat rolul Reginei Nopţii din Flautul fermecat de W.A. Mozart, Suzana din opera contemporană În labirint de Liana Alexandra, Denise din opereta Mam’zelle Nitouche de F.Hervé şi rolul Giannettei din opera Elixirul dragostei de G. Donizetti. Repertoriul sopranei cuprinde de asemenea lucrări ale genurilor de lied şi oratoriu din diferite perioade stilistice, de la baroc la creaţia contemporană.

Anca-Elena Negruţ este flautistă, masterandă în anul I a Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, după ce a obţinut distincţia de Licenţiat în Muzică la aceeaşi facultate în anul 2012. A început studiul flautului în anul 2000, absolvind Liceul de Artă Oradea în anul 2008. Între anii 2010-2011 a studiat prin parteneriat Erasmus la Real Conservatorio Superior de Música „Victoria Eugenia“ Granada. Este membră a Fundaţiei Culturale „Remember Enescu“ din 2005, membră-delegat a European Youth Parlament între 2007-2009 şi membră a formaţiei camerale Musica Omnia în 2010. A luat parte la cursuri de măiestrie susţinute de Pierre-Yves Artaud, Davide Formisano, János Bálint, Magdalena Martinez, Wally Hasse, Konrad Hünteller şi Carlo Jans.

Cristina Constantin este asistent universitar doctor la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Catedra Interpretare Muzicală – vioară şi muzică de cameră. Experienţa artistică include concerte în cadrul Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală Academică“, Festivalului Muzicii de Cameră, Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală“, recitaluri de muzică contemporană în cadrul Uniunii Compozitorilor din România, Festivalului Internaţional Musica Coronensis (Braşov). A participat la cursurile de vioară ale Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană de la Breaza, din cadrul Festivalului de Muzică Veche Timişoara şi Brebu Nou iar ca bursier la cele din cadrul Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest (Semmering, Austria), şi Experimental Studio Academy des SWR Freiburg ( Germania).

Cosmin Hărşian este asistent universitar doctor la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Catedra Interpretare Muzicală – clarinet. A susţinut concerte în Statele Unite ale Americii, Canada, China şi Europa. Printre instituţiile de profil cu care a colaborat se numără: Orchestra Simfonică Americană de Suflători – Pensylvania, Filarmonica din Boulder – Colorado, Orchestra şi Ansamblul de Suflători Blue Lake Fine Arts – Michigan,  Orchestra de Cameră din Lawrence – Kansas, Orchestra Simfonică Illinois Valley – Illinois, Orchestra simfonică Europa Symphony, Filarmonica Banatul din Timişoara şi Opera Româna  din Timişoara. A susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră. Demne de menţionat sunt: Cvartetul de clarinete La Stravaganza – Timişoara; Ansamblul de muzică contemporană Helianthus – Kansas; Cvartetul de clarinete Hamilton – Kansas şi Cvintetul de suflători Santori – Illinois. A fost distins cu premii la prestigioase competiţii naţionale şi internaţionale de clarinet; cel mai recent premiu, în 2007, a fost câştigat la concursul de interpretare muzicală al festivalului Blue Lake Fine Arts în Michigan. A luat parte la cursuri de măiestrie susţinute de Karl Leister, Bil Jackson, David Etheridge, Russell Dagon, Loren Kitt, Paul Garner, Michael Wayne, Frank Kowalsky. Profesorii de clarinet care au contribuit la formarea sa artistică au fost: Prof. Dr. Stephanie Zelnick, Prof. Dr. Larry Maxey, Prof. Dr. Gregory Barrett şi Conf. Univ. Rodica Sas.

Victor Andrei Părău este pianist, masterand în anul I a Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, după ce a obţinut distincţia de Licenţiat în Muzică la aceeaşi facultate în anul 2012. A început studiul pianului în anul 1996, iar in anul 2008 a absolvit Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu“ din Timişoara. A susţinut recitaluri solo sau în cadrul diferitelor festivaluri locale „Timişoara Muzicală“ ediţia XIX 2009 şi ediţia XX 2010, seria recitalelor „Remember Enescu“ 2010, „Zilele muzicale Ella Philipp“ ediţia 2010), naţionale şi internaţionale, la Timişoara, Sânnicolau Mare, Arad, Cluj, Iaşi, Bucureşti, în Serbia şi Ungaria. A susţinut concerte împreună cu Filarmonica Banatul, Orchestra Simfonică Euroregională DKMT, Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică „Universitaria“ din Bucureşti.

„Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan – prima premieră a stagiunii 2018-2019, la TNTm

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu umor.

Spectacol de colinde și obiceiuri de Crăciun alături de Ansamblul Profesionist Banatul

Nume importante ale muzicii populare vor aduce spiritul curat al Crăciunului de altădată prin cântece și dansuri, la Casa Studenților.

Din Banat în toată țara, spectacol dedicat Centenarului

Îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, din inima Ardealului, este invitatul special al evenimentului.

Patru generaţii Mattis-Teutsch, în expoziţie la Muzeul de Artă

Expoziţia aduce în faţa publicului picturi, sculpturi, animaţii 3D şi instalaţii aparţinând familiei artistului Mattis-Teutsch.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015