• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Regina Frumuseţii din Leenane pe scena Teatrului Maghiar

Publicat de Pagini de Cultura 27 Septembrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă invită la cea dintâi premieră a stagiunii 2013/2014. Este vorba despre spectacolul Regina frumuseţii din Leenane de Martin McDonagh, în regia lui Upor László, care va vedea pentru prima dată luminile rampei în data de 28 septembrie, de la ora 19:00.

Regina frumuseţii din Leenane este o comedie neagră, pusă în scenă pentru prima dată în anul 1996 de Compania Druid Theatre/Royal Court Theatre, în Galway, Irlanda. Scriitorul contemporan irlandez a devenit cunoscut în anii ’90, ca dramaturg, textele lui fiind montate cu mare succes atât la Broadway, cât şi la West End, dar este mai familiar publicului ca scenarist şi regizor a filmelor In Bruges şi Six Shooter, acesta din urmă câştigător al unui Oscar în 2006.

Regina frumuseţii din Leenane face parte dintr-o trilogie, în care este prezentată viaţa izolată şi ploioasă a oamenilor din Leenane. Textul tradus şi montat de Upor László, ne înfăţişează relaţia dintre Maureen Folan, o femeie necăsătorită şi mama sa, Mag. Regiunea extraordinar de frumoasă nu este prea des vizitată, iar când în cele din urmă apare cineva în casa de pe vârful muntelui noroios, viaţa obişnuită a celor două femei, plină de ură şi amărăciune, se schimbă pentru totdeauna.

Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timişoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane, spune Upor László.

Regizorul spectacolului, Upor László, dramaturg şi traducător, profesor la Universitatea de Arte Teatrale şi Film din Budapesta, laureat cu premiile „Jászai” şi „Hevesi Sándor”, a lucrat în mai multe teatre din Ungaria, dar a avut contracte şi cu teatre din New York, Massachusetts şi Oregon.

În spectacol, în rolul lui Mag este distribuită Csoma Judit, actriţă a Teatrului „Katona József” şi a Teatrului „Karinthy” din Budapesta. Născută la Cluj-Napoca, laureată cu premiul „Jászai Mari”, a devenit cunoscută pentru rolurile sale memorabile în film şi teatru.

În rolul lui Ray poate fi văzut pentru prima dată pe scena teatrului din Timişoara tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad – şi din stagiunea 2013/2014 membru al Teatrului Maghiar de Studio din Zenta.

În rolul lui Maureen a fost distribuită Magyari Etelka, iar rolul lui Pato este jucat de Bandi András Zsolt, ambii făcând parte din trupa Teatrului Maghiar.

Costumele au fost create de Balázs Gyöngyi, artistă care a colaborat la spectacolele Furnitur de Vinnai András (regia Göttinger Pál) şi O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett (regia Kedves Emőke), iar decorul este realizat de Albert Alpár.

Spectacolul este tradus simultan în limba română.

Casa de bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 16:00 şi 19:00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numărul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro. Bilete pot fi cumpărate şi online, accesând site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015