• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Regina Frumuseţii din Leenane pe scena Teatrului Maghiar

Publicat de Pagini de Cultura 27 Septembrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă invită la cea dintâi premieră a stagiunii 2013/2014. Este vorba despre spectacolul Regina frumuseţii din Leenane de Martin McDonagh, în regia lui Upor László, care va vedea pentru prima dată luminile rampei în data de 28 septembrie, de la ora 19:00.

Regina frumuseţii din Leenane este o comedie neagră, pusă în scenă pentru prima dată în anul 1996 de Compania Druid Theatre/Royal Court Theatre, în Galway, Irlanda. Scriitorul contemporan irlandez a devenit cunoscut în anii ’90, ca dramaturg, textele lui fiind montate cu mare succes atât la Broadway, cât şi la West End, dar este mai familiar publicului ca scenarist şi regizor a filmelor In Bruges şi Six Shooter, acesta din urmă câştigător al unui Oscar în 2006.

Regina frumuseţii din Leenane face parte dintr-o trilogie, în care este prezentată viaţa izolată şi ploioasă a oamenilor din Leenane. Textul tradus şi montat de Upor László, ne înfăţişează relaţia dintre Maureen Folan, o femeie necăsătorită şi mama sa, Mag. Regiunea extraordinar de frumoasă nu este prea des vizitată, iar când în cele din urmă apare cineva în casa de pe vârful muntelui noroios, viaţa obişnuită a celor două femei, plină de ură şi amărăciune, se schimbă pentru totdeauna.

Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timişoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane, spune Upor László.

Regizorul spectacolului, Upor László, dramaturg şi traducător, profesor la Universitatea de Arte Teatrale şi Film din Budapesta, laureat cu premiile „Jászai” şi „Hevesi Sándor”, a lucrat în mai multe teatre din Ungaria, dar a avut contracte şi cu teatre din New York, Massachusetts şi Oregon.

În spectacol, în rolul lui Mag este distribuită Csoma Judit, actriţă a Teatrului „Katona József” şi a Teatrului „Karinthy” din Budapesta. Născută la Cluj-Napoca, laureată cu premiul „Jászai Mari”, a devenit cunoscută pentru rolurile sale memorabile în film şi teatru.

În rolul lui Ray poate fi văzut pentru prima dată pe scena teatrului din Timişoara tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad – şi din stagiunea 2013/2014 membru al Teatrului Maghiar de Studio din Zenta.

În rolul lui Maureen a fost distribuită Magyari Etelka, iar rolul lui Pato este jucat de Bandi András Zsolt, ambii făcând parte din trupa Teatrului Maghiar.

Costumele au fost create de Balázs Gyöngyi, artistă care a colaborat la spectacolele Furnitur de Vinnai András (regia Göttinger Pál) şi O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett (regia Kedves Emőke), iar decorul este realizat de Albert Alpár.

Spectacolul este tradus simultan în limba română.

Casa de bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 16:00 şi 19:00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numărul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro. Bilete pot fi cumpărate şi online, accesând site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

„Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan – prima premieră a stagiunii 2018-2019, la TNTm

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu umor.

Spectacol de colinde și obiceiuri de Crăciun alături de Ansamblul Profesionist Banatul

Nume importante ale muzicii populare vor aduce spiritul curat al Crăciunului de altădată prin cântece și dansuri, la Casa Studenților.

Din Banat în toată țara, spectacol dedicat Centenarului

Îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, din inima Ardealului, este invitatul special al evenimentului.

Patru generaţii Mattis-Teutsch, în expoziţie la Muzeul de Artă

Expoziţia aduce în faţa publicului picturi, sculpturi, animaţii 3D şi instalaţii aparţinând familiei artistului Mattis-Teutsch.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015