• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Luna cadourilor aduce noi spectacole pe scena Teatrului German de Stat din Timişoara. La începutul lunii decembrie, trupa de actori a teatrului timişorean de expresie germană îşi aşteaptă publicul cu două noi producţii: “Făptaşi” de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István, şi “Fetiţa cu chibrituri” după Hans Christian Andersen, în versiunea scenică şi regia Simonei Vintilă.

Piesa Făptaşi de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István, va vedea luminile rampei vineri, 6 decembrie, de la ora 19.30, când iubitorii de teatru sunt aşteptaţi la o repetiţie generală cu public. Premiera spectacolului va avea loc a doua zi, sâmbătă, 7 decembrie, de la aceeaşi oră, următoarea reprezentaţie fiind programată pentru anul viitor, 18 ianuarie 2014.

Spectacolul transpune scenic un subiect de actualitate socială, anume abuzul asupra copiilor. De ani de zile Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei Karin ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinul similar îi aduce faţă în faţă pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puţin succes, să pună capăt abuzurilor părinţilor, declară reprezentanţii TGST.

Echipa coordonată de regizorul Szabó K. István îi reuneşte pe actorii Silvia Török, Rareş Hontzu, Olga Török, Richard Hladik, Enikő Blénessy, Daniela Török, Radu Vulpe, Isa Berger, Ioana Iacob şi Konstantin Keidel. Decorul şi costumele sunt creaţia scenografei Cristina Milea, muzica este compusă de Ovidiu Iloc, iar coregrafia este asigurată de Mălina Andrei. Dramaturgia producţiei este realizată de secretarul literar al TGST, Valerie Seufert.

Cea de-a treia premieră a TGST din această stagiune este Fetiţa cu chibrituri după Hans Christian Andersen, în versiunea scenică şi regia Simonei Vintilă, care va vedea pentru prima dată luminile rampei duminică, 8 decembrie, de la ora 11, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely” Timişoara. Premiera va fi urmată de noi reprezentaţii în zilele de duminică, 15 decembrie 2013, marţi, 28 ianuarie 2014 şi miercuri, 29 ianuarie 2014, tot de la ora 11.

Spectacolul este inspirat din faimosul basm scris de Hans Christian Andersen. O fetiţă umblă desculţă şi tristă pe străzile împodobite în spiritul Crăciunului şi încearcă să vândă chibrituri. Îi este atât de frig, încât aprinde un chibrit pentru a se încălzi. În lumina beţişorului se simte de parcă ar sta în faţa sobei încălzite, însă senzaţia durează numai cât timp arde chibritul. Treptat, fetiţa aprinde şi restul chibriturilor, ceea ce o transpune, încet-încet, într-o stare de visare.

Interpretează actorii Tatiana Sessler, Caroline Bicu, Isolde Cobeţ, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Boris Gaza, Aljoscha Cobeţ şi Anne-Marie Waldeck. Atmosfera feerică a spectacolului e susţinută şi de scenografia semnată de Ioana Popescu, de muzica lui Dan Simion şi de coregrafia realizată de Helen Ganser. Dramaturgia producţiei este asigurată de secretarul literar al TGST, Valerie Seufert.

Spectacolele se traduc în limba română.

Zilele Filmului de Umor, pentru a zecea oară la Timișoara

Serile de vară se împacă bine cu o doză de umor franțuzesc! Zilele Filmului de Umor au loc între 28 și 30 iunie la Grădina Capitol!

Nume sonore ale creației muzicale contemporane, la Fête de la musique 2019

Institutul Francez din Timișoara vă invită din nou să marcați începutul verii prin muzică! Capul de afiș al ediției – Arnaud Rebotini.

FEST Outdoor aduce zburători și iluzii optice pe platoul din fața Teatrului Național din Timișoara

Teatrul Național propune publicului o serie de 6 show-uri spectaculoase în aer liber, reunite sub umbrela FEST-FDR2019.

Actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Mălina Manovici, în juriul Festivalului Ceau, Cinema!

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015