• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

La Naţionalul timişorean se pregătesc primele premiere ale anului 2014

Publicat de Pagini de Cultura 29 Ianuarie 2014

La Naţionalul timişorean se pregătesc primele premiere ale anului 2014: spectacolele Actriţa de Irina Muhametova şi Ilia Chlaki şi Salata şi leuşteanul de Peter Shaffer. Cele două texte, unul din dramaturgia contemporană rusă, celălalt aparţinând unui autor englez deja clasic au, în ciuda distanţei aparente, un numitor comun: ambele vorbesc cu umor, cu duioşie, cu sarcasm, din cele mai diferite perspective cu putinţă despre… teatru. Şi despre viaţa care adeseori „îl bate”.

Actriţa de Ilia Chlaki şi Irina Muhametova reuneşte două poveşti în care viaţa, moartea, încercarea de a da o definiţie şi de a trăi fericirea se împletesc într-una singură – o poveste despre feminitate şi, mai ales, o poveste despre destinul atât de special, atât de diferit al oamenilor care trăiesc pe şi pentru scenă, ca şi al celor de dincolo de cortină. Spectacolul este un concept creat şi interpretat de actriţele Sabina Bijan şi Corina Dohanici. Decorul şi costumele sunt create de Zolt Fehervári, muzica aparţine lui Sorin Bijan, iar light design-ul lui Florian Putere. Premiera este programată marţi, 4 februarie, la Studio „Uţu Strugari”.

Al doilea spectacol al acestui început de an, Salata şi leuşteanul, este una dintre cele mai cunoscute piese ale celebrului dramaturg britanic Peter Shaffer, cunoscut publicului din România mai ales pentru texte ca Amadeus sau Equus. Comedia Salata şi leuşteanul le prezintă pe Lettice Duffet, expertă în gastronomia şi istoria elisabetană şi o entuziastă consumatoare de teatru, pe aparent rigida inspectoare de la Asociaţia de Conservare a Monumentelor Istorice Lotte Schöen şi improbabila, extraordinara şi teatrala (la propriu) prietenie dintre ele. Distribuţia îi reuneşte pe actorii Daniela Bostan, Mălina Petre, Laura Avarvari şi Ion Rizea şi studenţii anului III, secţia de teatru a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest – Cristina Dumitru, Angelo Duciuc, Raul Basten, Raul Lăzărescu, Denis Hertz şi Adrian Cozan. Echipa de creaţie este completată de scenografele Irina Moscu (decoruri), Alina Lăţan (costume) şi de muzicianul Sebastian Hamburger. Spectacolul, care poartă semnătura regizorului m.chris.nedeea (cunoscut deja publicului timişorean pentru spectacolele O viaţă în teatru şi În aer), va avea premiera miercuri, 6 februarie, la Sala 2.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015