• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Cinci licee din Timişoara vor face educaţie cinematografică

Publicat de Pagini de Cultura 3 Aprilie 2014

Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Liceul Calderon, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul de Arte Plastice şi Colegiul Tehnic “Ion Mincu” din Timişoara au dat curs invitaţiei Pelicula Culturală şi Asociaţei Culturale Macondo de a participa la proiectul Cinema-Edu, în cadrul Săptămânii Şcoala Altfel.

Proiectul îşi propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european şi naţional, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reuşind să dezvolte primul proiect de educaţie cinematografică din România în această manieră. Liceenii Cinema-Edu de azi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 – 2012 procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, cu aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport CNC. Prin Cinema-Edu încurajăm liceenii să fie mai aventuroşi în alegerea filmelor pe le văd, ne explică iniţiatorii proiectului.

Cele cinci licee din Timişoara s-au alăturat altor aproape 100 de licee din Bucureşti şi din întreaga ţară care vor viziona anul acesta filme culturale în perioada februarie – iunie 2014.

La Timişoara vor fi proiectate două filme în Sala Mare de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor, după cum urmează:

Luni, 7 aprilie, între orele 11-13 filmul “El bola” (2000), în regia lui Achero Manas, o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă.

Miercuri, 9 aprilie, între orele 11-13, filmul “Io e te” (2012), cel mai recent film al marelui maestru Bernardo Bertolucci, al cărui scenariu gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Fiecare film Cinema-Edu este însoţit de un ghid de discuţie şi analiză, dedicat atât elevilor, cât şi profesorilor care pot continua dezbaterile din sălile de proiecţie şi la şcoală, în orele de dirigenţie. Ne bucurăm să-l avem alături de noi pe domnul conferenţiar universitar Lucian Ionică, care va participa la sesiunea de discuţii din 9 mai şi va vorbi despre filme, prin prisma experienţei sale din domeniul audiovizualului. Realizator de filme documentare, autor al mai multor cărţi de specialitate, predă în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţele comunicării, Jurnalism de televiziune, Film documentar, Limbaj audiovizual, mai spun reprezentanţii Pelicula Culturală, partenerul Asociaţiei Macondo din Bucureşti în implementrea proiectului Cinema-Edu la Timişoara în acest an.

Pentru detalii despre proiect şi organizatori, accesaţi www.cinema-edu.ro şi www.facebook.com/PeliculaCulturala.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015